Секции

26 April 2024 19:25

ЕМА не се ангажира със срокове за одобрение на ваксините „Спутник V“ и „Синовак“

Още двама кандидати за ваксини срещу COVID-19 ще получат оценка до края на годината, съобщи европейският лекарствен регулатор. Агенцията по лекарствата на ЕС започва да изучава през следващите седмици данните, предоставени от германската компания „Кюрвак“ за нейната иРНК ваксина и ще продължи да оценява „производствените въпроси“ с рекомбинантния антигенен препарат на американската „Новавакс“, като решението за нея може да се очаква преди края на годината.

От агенцията обявиха още, че има конструктувни дискусии с производителите на руската ваксина „Спутник V“ и на китайската „Синовак“, които също кандидатстват за одобрение за ЕС.

Марко Кавалиери – ръководител на отдел „Биологични заплахи и ваксинационни стратегии“ в ЕМА: Проучваме ваксините Спутник и Синовак, но ни трябват повече данни от въздействието им върху получателите. Тепърва ще правим оценки въз основа на данни от различни изследвания и тестове. Засега не можем да бъдем сигурни каква ще бъде времевата рамка за напредък на оценките на тези препарати.

Решението на лекарствения регулатор за бустерните дози се бави, тъй като агенцията иска да събере повече информация за ефекта от третата доза, когато тя е от различен тип или производител от първоначалната ваксинация. В подадените от производителите документи се представят данни за ефекта им при използването на един и същи препарат в трите фази от ваксинационния цикъл, докато практиката в ЕС вероятно ще наложи използването на различна ваксина за третата доза. Засега регулаторът има повече данни за ваксината на „Бионтех“/“Пфайзер“, като резултатите от изследванията за поставяне на трета доза шест месеца след втората, се очакват в близките седмици.

Европейската агенция по лекарствата призова хората, които не са се ваксинирали да го направят при първа възможност, тъй като ползите от ваксинирането значително надвишават рисковете от евентуални странични ефекти.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче