Секции

26 April 2024 21:46

Навършват се 20 години от най-смъртоносните терористични атаки в САЩ

Хиляди хора ще се съберат днес в Ню Йорк, Вашингтон и Шанксвил, Пенсилвания, за да почетат паметта на близо 3000-те жертви на терористичните атентати. На 11 септември 2001 г два самолета, отвлечени от ислямски терористи, се разбиха в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, друга отвлечена машина удари сградата на Пентагона в Арлингтън, Вирджиния, а четвърти самолет завърши злополучния си полет на открито поле в Пенсилвания благодарение на безпримерния героизъм на пътниците, опълчили се на похитителите.

Предполага се, че той е бил насочен към Белия дом или Капитолия във Вашингтон. Загиват всички пътници в самолетите, хиляди хора на земята и самите терористи. Смъртта си намират и много пожарникари и спасители.

Отговорност за най-смъртоносните нападения на американска земя пое терористичната мрежа Ал Кайда. Пряка последица от това признание е последвалото навлизане на американски войски в Афганистан, смятана за крепост на джихадистите.

Щатски командоси убиха лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен на 1 май 2011 г при изненадваща операция срещу жилищния му комплекс в Аботабад, Пакистан, където той се укриваше след атентатите.

Америка и целият свят се промениха радикално след 11 септември. Джордж Буш-младши се закани да смаже терористите, като в резултат страната похарчи милиарди долари, започвайки войната в Афганистан. Самите американци трябваше да се откажат от основни права като лична неприкосновеност в името на сигурността.

В Ню Йорк възпоменателната церемония ще се проведе на мемориала „11 септември“, като там ще бъдат прочетени имената на всички жертви – както тези от 11 септември 2001, така и загиналите в атентата от 1993 г. Най-младата жертва беше двегодишната Кристин Лий Хансън, която загина на един от самолетите с родителите си Питър и Сю. Най-възрастният бе 82-годишният Робърт Нортън, който пътувал със съпругата си Жаклин за сватба.

Хората ще запазят минута мълчание в 8:46 ч – времето на разбиването на полет 11 на „Американ Еърлайнс“ в Северната кула на Търговския център. Следващата пауза ще бъде в 9:03 ч, когато полет 175 на „Юнайтед Еърлайнс“ удря Южната кула на небостъргача.

Подобни церемонии ще има пред Пентагона и на полето край град Шанксвил в Пенсилвания, където приключва полет 93 на „Юнайтед Еърлайнс“.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче