Секции

28 March 2024 18:17

Европейската нощ на учените 2021 стартира в Пловдив от Центъра по растителна и системна биология и биотехнология

Обединени от мотото „Млади таланти по пътя на изследователската кариера, отговорни към околната среда и изкуството”, представители на академичните среди, изкуството, образованието и индустрията в България участват в проекта „К-ТРИО 5 – Европейска нощ на учените 2021“, фокусирайки се върху европейското измерение на тази тема. Събитията от програмата са кулминацията на форума и ще се проведат от 24 до 27 септември включително в Града под тепетата, а стартът ще бъде даден в Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив.

Целта на проекта е участниците да повишат осведомеността си и да открият нови перспективи, обясниха координаторите на проекта за Пловдив доц. д-р Весела Казашка и доц. д.ф.н. Петя Бъркалова.

Пловдив е един от 5-те български градове, сред които са още София, Бургас, Стара Загора и Русе, включващ се на 24 септември в кулминацията на „Европейска нощ на учените 2021“. Надсловът на проекта за шеста поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Началото на проявите за тази година бе поставено на 3 юни също в Центъра по растителна и системна биология и биотехнология в Пловдив.

С кръгла маса под надслов „Зелената сделка – хоризонти за наука” на 24 септември 2021 година директорът на ЦРСББ доц. д-р Цанко Гечев ще открие виртуално и реално Европейската нощ на учените 2021.

Същия ден, в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, ректорът проф. Тони Шекерджиева-Новак ще даде старт на модно ревю на студенти от катедра „Дизайн“ с ръководител доц. д-р Динка Касабова. Темата на ревюто е „Зелената сделка в модата“.

Доц. д.ф.н. Петя Бъркалова ще представи книгата с интервютата „Пловдив и смислоносците. 10 истории за принадлежност”. Това е шестото издание, включващо разговор с учени и университетски преподаватели, с хора на науката, изкуството и образованието, които са носители на награда „Пловдив“.

На 25 септември в „Артклас Център“ – Пловдив ще се проведат награждаване на победителите от Фотоконкурса „Науката в училище”, творческо ателие по рисуване с деца от 4 до 8 години, както и творческо ателие за възрастни.

Очакваме и интересна дискусия между лингвисти и биолози на тема „Генеративната граматика на гените“. Участниците в дискусията – доц. д.ф.н Петя Бъркалова, гл.ас. Веселин Петров и д-р Никола Стайков ще търсят отговор на въпроса: “Защо лингвистите и генетиците говорят на един език?“

Асоциацията за кариерно развитие предлага ученици, студенти и гости да дискутират по проблемите на науката и изкуството в условията на криза и новите възможности, които се разкриват пред хората на изкуството. Темата на дискусията е : „ Пресечните точки на науката и изкуството”. Дискусията ще се проведе в Музейна галерия „Димитър Христов“ и ще е достъпна и онлайн.

Европейската нощ на учените 2021 година в Пловдив ще приключи на 27 септември в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ с изложба на 15 творби живопис на ученици от гимназията под надслов „Градски хоризонти“.

Всички събития от програмата на „Европейска нощ на учените 2021“ ще са достъпни онлайн и в реална среда, при спазване на мерките за безопасност, обясниха организаторите.

/Снимка: Илко Василев/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче