Секции

24 April 2024 22:39

Президентът обяви състава на новия служебен кабинет

Можем да погледнем с удовлетворение през месеците, през които носихме отговорност. Правителството разкри тежкото наследство, осветли и пресече множество корупционни схеми, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишното управление, усъвършенства се Планът за възстановяване и устойчивост, организира се присъственото обучение в училище. Това каза президентът Румен Радев по време на представянето на служебния кабинет в сградата на "Дондуков" 2.

По думите му този успешен пример е капитал за политическото бъдеще на родината.

"С дейността си върнахте част от доверието на българите в институциите. Разграждането на олигархичната схема ще изисква много усилия и време, ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт. Върху вас ще се изсипят последствията от десетилетия на застой, компрометираната още от началото ваксинация", допълни Румен Радев.

Той подчерта, че политическата класа не е възприела модела на служебното правителство.

"Служебното правителство проведе честни избори, намали купения вот. Правителството разкри олигархичния модел на управление, беззаконието в големите инфраструктурни проекти, противопостави се на модела на завладяната държава. Постигнат беше рекорден икономически ръст – на приходите и историческа ниска безработица. Правителството актуализира бюджета, активизира социалната политика към най-уязвимите. Актуализирахме пенсиите", заяви държавният глава.

"Защитихме последните девствени плажове по нашето Черноморие. Спряхме вноса и изгарянето на вредни отпадъци. Служебното правителство овладя кризата в енергетиката. Овладя хаоса в кризата с COVID-19", каза Румен Радев.

Ето пълния състав на служебното правителство:

Стефан Янев - служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Донев - служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Рашков - служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Пеканов - служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Валери Белчев - за служебен финансов министър. Той е възпитаник на Харвард и бивш шеф на Фонда на фондовете;

Георги Панайотов - служебен министър на отбраната;

Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването;

Виолета Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков - служебен министър на образованието и науката;

Светлан Стоев - служебен министър на външните работи;

Янаки Стоилов - служебен министър на правосъдието;

Велислав Минеков - служебен министър на културата;

Асен Личев - служебен министър на околната среда и водите;

Христо Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Алексиев - за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От 27 януари до 4 май 2017 година той е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебния кабинет на Огнян Герджиков;

Даниела Везиева - за министър на икономиката. Тя е заемала пост заместник-министър на икономиката във втория кабинет на Бойко Борисов (2014-2016 година), като част от бившата коалиция "Реформаторски блок";

Андрей Живков - служебен министър на енергетиката;

Стела Балтова - служебен министър на туризма;

Андрей Кузманов - служебен министър на младежта и спорта.

След представянето министрите в новия служебен кабинет положиха клетва.

Президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на новото служебно правителство на официална церемония в президентството. Така за първи път в най-новата история на България служебен кабинет предаде властта на друг служебен кабинет.

Основната задача пред новото правителство ще бъде да организира и осигури безпроблемното протичане на вота на 14 ноември, когато ще се проведат избори 2 в 1: Президентски и предсрочни парламентарни.

Ето какво каза и служебният премиер Стефан Янев:

"Позволете ми най-напред да благодаря на президента за доверието и оценката на свършеното до момента от служебния кабинет. Доверие, което, от името на новоназначения служебен кабинет, обещавам да бъде оправдано по най-добрия начин".

Янев благодари на служебните министри, с които е работил досега за добре свършената работа. По думите му новият служебен кабинет ще се фокусира най-малко в две направления, като основното е организацията на честни и прозрачни избори, които за пореден път тази година ще бъдат организирани.

"Тук е моментът да подчертаем, че изборите са фундамент на демокрацията и аз се надявам българските избиратели да бъдат достатъчно мобилизирани и мотивирани за участие в предстоящите избори, така че да имаме ефективна и градивна конфигурация на политическото представителство в бъдещия парламент", коментира Янев.

Той е категоричен, че държавата не може да си позволи да функционира в перманентна политическа криза.

"Нуждаем се от правителство, подкрепено от стабилно парламентарно представителство, което да прави промени и да предлага смислени политически идеи и визии, които, разбира се, да бъдат подкрепени с необходимите законодателни инициативи. Защото българските граждани заслужават това, защото България се нуждае от устойчива перспектива", заяви служебният премиер.

Стефан Янев подчерта, че предстоящите месеци няма да бъдат леки.

"Ще е необходимо да се полагат още повече усилия, така че проблемите на гражданите да бъдат решени по най-добрия начин и да се управляват ефективно наличните вече кризи, както и да се предотвратяват тенденциите за поява на нови такива", каза той.

"Уверен съм, че служебният кабинет ще се справи с тези тежки предизвикателства и ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени", заключи служебният министър-председател.

/Източник информация и снимка: bntnews.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче