Секции

26 April 2024 12:24

Космическият туризъм вече е реалност: четирима цивилни излетяха в Космоса

Първата изцяло цивилна космическа експедиция реализира компанията „Спейс Екс“. Капсулата „Инспирейшън 4“ излезе успешно в орбита в сряда вечер, като на борда са милиардер, лекар, военен ветеран и геолог. Полетът им ще продължи 3 дни, като капсулата ще обикаля Земята за 90 минути. Кацането ѝ обратно е предвидено за събота

Космическият туризъм се превърна в реалност с първите четирима цивилни, които излетяха в Космоса.

Екипажът, в който нито един не е професионален астронавт, излезе на космическа разходка с капсула на SpaceХ. Четиримата пътници въплъщават отварянето на пространството за всички, давайки името на мисията -„Вдъхновение 4“.

Капсулата излетя в орбита в сряда вечерта, и с това бе поставено началото на първата по рода си мисия в Космоса, съставена изцяло от туристи.

Екипът на борда й се състои от четирима души: милиардерът Джаред Айзакман, 29-годишната Хейли Арсенау, медик, преборил рака, Крис Семброски – ветеран от американските военновъздушни сили, който е получил мястото си в капсулата благодарение на онлайн томбола, и инженерът и геолог Сиан Проктър.

Сиан Проктър, пилот на мисията: Аз съм пилотът на мисията и за мен наистина тази титла е специална, защото ще бъда първата чернокожа жена пилот на космически кораб. Така не само ще сбъдна мечтата си, но и ще вдъхновя следващото поколение жени да стигнат до звездите.

Джаред Айзакман, капитан на мисията: Пътуваме до космическата станция и това носи голям принос на науката, но ако ще се пътува, отидете отново до Луната, отидете до Марс и отвъд него. Трябва да излезем малко извън зоната си на комфорт и да направим следващата стъпка в тази посока. Така че това наистина беше мотивацията ни.

На 29 Хейли Арсенау ще бъде най-младият американец, изпратен в орбита около Земята, и първият човек с протеза, който ще излезе в космоса

Хейли Арсенау, член на екипажа: Толкова съм развълнувана от медицинските изследвания, които ще направим на този полет и ще съберем много проби, за да научим повече за човешкия микробиом, как се променя по време на полет.

В следващите 3 дни пътниците ще се наслаждават на гледката на Земята, която капсулата обикаля за 90 минути с повече от 17 500 мили в час.

В капсулата има достатъчно провизии за една седмица, макар връщането й на земята да е планирано за събота. В зависимост от времето или други обстоятелства, нейния престой в Космоса може да бъде удължен или съкратен.

Четиримата късметлии ще могат да се любуват на уникални гледки, но и ще трябва да ползват една и съща тоалетна и няма да могат да вземат душ. Ще спят на столовете, на които седят.

Предполагаемата цeнa на билета вероятно е oĸoлo 250 милиoнa дoлapa. Чpeз миcиятa ce цeли cъщo cъбиpaнe нa пapи зa Дeтcĸaтa изcлeдoвaтeлcĸa бoлницa Ceйнт Джyд – 200 милиoнa дoлapa.

Надеждите на SpaceX са, че това ще бъде първата от много подобни туристически мисии, в които пътуването в Космоса е толкова нормално все едно се качвате на самолет.

SpaceX спечели договор с НАСА за 2,9 милиарда долара миналата седмица по програмата на агенцията Human Landing Systems.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Когато отидох в училище ме попитаха: Ти какъв искаш да станеш като пораснеш? И аз написах: Щастлив. Те ми казаха, че не разбирам задачата, а аз им казах, че не разбират живота.


Джон Ленън