Секции

19 April 2024 05:50

Международна конференция за Зелената икономика в ПУ„Паисий Хилендарски“

Първата в България международна конференция „Икономически, регионални и социални предизвикателства в прехода към Зелена Икономика“ организира на 30-и септември 2021 г. катедрата „Икономически науки“ към Факултета по икономически и социални науки на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Само за ден в рамките на мащабното научно и практическо събитие ще бъдат представени и дискутирани над 30 доклада.

Официални гости ще бъдат директорът на дирекция „Чиста планета“ към Европейската комисия Розалинде Ван Дер Влис, президентът на България (1997-2002 г.) Петър Стоянов, евродепутатите Радан Кънев и Цветелина Пенкова, представители на Министерски съвет и пловдивският кмет Здравко Димитров. Форумът ще се проведе със съдействието на Община Пловдив на 30-и септември в Епископската базилика на Филипопол, позната като Голямата базилика, една от най-значимите археологически находки на територията на България. На конференцията ще се срещнат учените и бизнесът, за да дискутират как българската икономика да се справи с прехода и да се възползва от възможностите, които той предоставя. Затова в първия панел ще бъде представен опитът на ЕС, Великобритания, Южна Корея, Китай, Русия и други страни.

Голямото академично събитие ще се фокусира върху ефектите от зеления преход. Сред лекторите и докладчиците на конференцията са световни учени в областта на промените в климата: оксфордският професор Джеймс Никсън, професор Крис де Нюбърг от университета в Маастрихт, двама професори от Финансовия университет при правителството на Руската федерация, доктор Стефка Славова, директор в Световната банка, и други. От българска страна ще вземат участие учени от БАН, УНСС, Югозападен университет, ПУ, УАСГ, Минно-геоложкия университет и други висши училища.

Един от основните панели, който се организира със съдействието на Тракия икономическа зона, е посветен на секторните ефекти на Зеления пакт върху важни отрасли на икономиката – минната индустрия, енергетиката, строителството, туризма и други.

Рисковете и възможностите пред финансовия сектор и натискът върху бюджета ще бъдат също сред акцентите. Регионалните дисбаланси и социалната цена на прехода, новите зелени работни места и пазарът на труда в условията на зелен преход ще бъдат дискутирани с участието на проф. Йордан Хростосков – бивш вицепремиер и проф. Георги Шопов – бивш зам.министър на труда, както и представители на синдикатите и работодателите.

/Снимка: ПУ/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче