Секции

29 March 2024 01:39

Социология: ГЕРБ води убедително преди вота през ноември

ГЕРБ би спечелила парламентарните избори, ако те се провеждаха днес. Това сочат проучвания на агенциите „Алфа рисърч“ и „Галъп“. Според социолозите борбата през ноември ще бъде за второто място, като шанс за него имат „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“.

Сериозни размествания на електоралните нагласи преди вота през ноември отчитат социолозите от „Алфа рисърч“ и „Галъп“ в последните си проучвания. Според „Алфа рисърч“ като първа политическа сила убедително се завръща партия ГЕРБ с преднина от 4% пред Има такъв народ. В борбата за второто място се намесва още БСП, като сигурно представителство в парламента получават „Демократична България“ и ДПС. Несигурни за влизане в Народното събрание, но с шансове са „Изправи се, Ние идваме“ и „Възраждане“.

Според данните от проучването на Галъп преднината на ГЕРБ е още по-сериозна и достига до над 6%. На по-малко от процент разлика в сериозна битка за второто място се оказват три формации – „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“, като другата сигурна партия за 47-ия парламент са ДПС, като над границата за влизане е още „Изправи се, Ние идваме“.

Голямата енигма за предстоящия вот остава формацията на бившите министри от служебния кабинет Кирил Петков и Асен Василев. Според социолозите от „Алфа рисърч“ потенциалът на проекта на този етап се доближава до 10%, докато от „Галъп“ все още не се ангажират с прогнозен резултат за новата формация.

Социолозите от „Алфа рисърч“ предричат по висока активност на президентския вот, спрямо парламентарните избори. Въпреки, че ще бъдат проведени на една дата, очакванията са активността за избор на държавен глава да достигне над 55%, докато поредният парламент ще активира малко над 50% от гласоподавателите.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче