Секции

26 April 2024 21:34

Франция връща посланика си в САЩ, среща Макрон-Байдън през октомври в Европа

Френския посланик ще се върне обратно в САЩ, след като беше отзован заради скандала с тристранния пакт между Австралия, Великобритания и Съединените щати. Това съобщи президентът на Франция Еманюел Макрон. Той ще се срещне с американския държавен глава Джо Байдън в края на октомври в Европа, за да изгладят отношенията между двете страни. Париж загуби сделка за 40 милиарда долара, което доведе до дипломатическото напрежение.

Франция ще върне посланика си в Съединените щати, съобщи президентът Еманюел Макрон. Това ще стане още следващата седмица. Американският президент Джо Байдън е признал, че консултиране с Франция преди обявяването на тристранния пакт в сферата на сигурността с Великобритания и Австралия, е могло да предотврати дипломатическия спор, съобщи Елисейският дворец.

Миналата седмица Франция отзова за консултации посланиците си в САЩ и Австралия, след като Вашингтон и Лондон подписаха с Канбера сделка за ядрени подводници, довела до развалянето на предишна сделка на Париж с Австралия за доставка на дизелови подводници на стойност 40 млрд. долара.

Макрон и Байдън проведоха телефонен разговор, в който двамата лидери са се споразумели да стартират задълбочени консултации за възстановяване на доверието, се посочва в изявление на Елисейският дворец. Канцеларията на Макрон добави, че САЩ са се ангажирали също да увеличат подкрепата си за антитерористични мисии под егидата на ООН в региона на Сахел в Африка.

Междувременно стана ясно, че двамата президентите – Съединените щати Джо Байдън и на Франция Еманюел Макрон ще се срещнат през октомври в Европа.

Двамата държавни глави обсъдиха новото партньорство в областта на сигурността AUKUS с участието на Австралия, Великобритания и САЩ.

„Двамата лидери се съгласиха, че ситуацията само би спечелила от открити консултации между съюзниците по въпроси, представляващи стратегически интерес за Франция и нашите европейски партньори. Президентът Байдън заяви, че е убеден привърженик на този подход”, се казва още в документа.

Напрежението между Франция и САЩ възникна след като на 15 септември Австралия, Великобритания и САЩ обявиха създаването на ново партньорство за сигурност. Като част от споразумението Австралия планира да използва американска технология за изграждане на най-малко 8 атомни подводници. Това стана причина Канбера да разтрогне най-големия в своята история договор за отбрана с Париж, заявявайки, че вече не отговаря на националните интереси на Австралия. В отговор Франция обвини австралийските власти в умишлена измама и отзова посланиците си в Австралия и САЩ за консултации.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче