Секции

16 May 2022 22:12

Карлово подкрепи международна пътуваща конференция, посветена на 100 години от смъртта на Иван Вазов и на 60-годишнината на ПУ „Паисий Хилендарски“

Откриването на интердисциплинарната международна пътуваща конференция „ЖИВОПИСНА БЪЛГАРИЯ. БЪЛГАРСКИ ЛИТЕРАТУРНИ МАРШРУТИ II“, посветена на 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов и на 60-годишнината от основаването на ПУ „Паисий Хилендарски“, ще се състои на 24 септември 2021 г. от 16:30 ч. в Тържествената зала на БАН. Организатор и координатор на конференцията, реализирана с подкрепата на МОН, Община Карлово и под егидата на Вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, е ПУ „Паисий Хилендарски“.

Уникалното по рода си събитие ще гостува в 7 последователни дни на 6 града в България, съобщават от висшето училище, сред които е и Карлово на 25 септември.

Научното ръководство на програмата се осъществява от проф. д.ф.н. Любка Липчева–Пранджева от ПУ „Паисий Хилендарски“ и проф. д-р Благовест Златанов от Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg.

Международната академична програма „ЖИВОПИСНА БЪЛГАРИЯ. БЪЛГАРСКИ ЛИТЕРАТУРНИ МАРШРУТИ II“ се основава на съществуващата и активно работеща система от лекторати, която поддържа българското Министерство на образованието и науката, както и на звената по българистика към чужди университети. Създадени са работни групи в 10 европейски университета: Атина (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών); Варшава (Uniwersytet Warszawski); Венеция (Ca’ Foscari University of Venice); Виена (Universität Wien); Любляна (Univerza v Ljubljani); Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”; Санкт-Петербургский государственный университет; Софийски университет „Св. Кл. Охридски”; Страсбург (Université de Strasbourg); Хайделберг (Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg). Всички ръководители на университетските работни групи са утвърдени учени: български и чужди. В проекта активно работят и български студенти от Софийския университет и от Пловдивския университет. Сред „чуждите“ участници има студенти от български произход, деца на емигранти; има студенти по българистика, които все още не са били нито веднъж в България, има и докторанти, чиято научна проблематика изисква периодично пребиваване в България.

Екипите от преподаватели, докторанти и студенти по българистика от изброените 10 европейски университета ще представят разработените от тях литературни маршрути на девет езика, презентиращи българската литература и култура в европейски контекст.

/Снимка: ПУ"Паисий Хилендарски"/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче