Секции

24 April 2024 18:24

ИТН в Сопот: Важно е да се знае кой какви секторни политики предлага, включително и за ВПК, част от който е ВМЗ

Тошко Йорданов, Мика Зайкова и Лъчезар Бакърджиев от ПП“Има такъв народ“ се срещнаха и разговаряха със сопотненци по актуални въпроси за ВМЗ и темите на деня в местното читалище във вторник вечерта.

„Хората директно поставяха въпросите на мен и моите колеги, с които бяхме заедно в парламентарната група на ИТН в 45-тото и 46-тото Народно събрание, за политическите виждания на партията ни за развитието на сопотската оръжейница и ВПК- съобщи за Karlovo.tv Лъчезар Бакърджиев, който е и областен координатор на ПП“Има такъв народ“ за Пловдивска област. „Изключително важно бе да чуят и истината защо не се е реализирал мандатът ни за правителство. Както подчерта и заместник-председателят ни Тошко Йорданов, предварително винаги сме заявявали, че с партиите на статуквото няма да се договаряме. Ясно е казано, че за нас е важно да се свърши качествено работата, а за някои партии се оказа по-важно да настояват за министерски кресла и различни управленски постове. Както отбеляза и Йорданов и в следващия парламент с ГЕРБ и ДПС разговори няма да водим. Затова е важно е да се знае кой какви секторни политики предлага, включително и за ВПК, част от който е ВМЗ “- обясни още той.

От ИТН са анализирали пред присъстващите, че и към момента развитието на военната индустрия и реализацията на продукцията й зависи от политическата и социално-икономическата конюнктура, както и от конфликтите в различни точки на света. Според експерти от партията спадът на поръчки и договори е показателен при сопотската оръжейница, чиито приходи намаляват с две трети, печалбата се свива над 20 пъти, което говори и за по-малко работа в завода. От ИТН смятат, че трябва да се стимулират предприятията със специална продукция да инвестират в преход към интеграция във военно-промишления комплекс на страните от НАТО, използване възможностите на европейския отбранителен фонд и активно участие в програмите за превъоръжаване на БА. „Ние сме за воденето на конструктивни разговори относно развитието на ВПК и ВМЗ, както и за перспективите, произтичащи от програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България 2032. Отново поставихме въпроса кое налага предприятие от военно-промишления комплекс като „ВМЗ“ да продължава да е част от ДКК, а не към Министерството на икономиката; а също активи на предприятията от ВПК, използвани ли са за обезпечения по кредити на ДКК? От отговора на министъра на икономиката на мое питане, става ясно, че всички дружества, които са в структурата на ДКК, служат за залог за теглене на кредити като търговски предприятия. Стои въпросът и къде са отишли печалбите на ВМЗ за последните години. Припомням, че ВМЗ и НИТИ Казанлък, на което са заложени и акциите на дружеството, стоят в забранителния списък“- каза Бакърджиев.

Сопотненци са потърсили и мнението на Мика Зайкова за Плана за възстановяване и развитие, за актуализацията на бюджета, за промените в Държавното обществено осигуряване и увеличението на пенсиите. Тя е обяснила, че Планът може да се случи, когато има заложени истински реформи в него, и че с актуализацията на бюджета се осигурява спокойствие за българските граждани до края на годината. Според Зайкова, реално с гласовете на депутатите от „Има такъв народ“ е станало възможно пенсионерите да вземат по 120 лв. добавка месечно през октомври, ноември и декември 2021, а от 25 декември всички пенсии за стаж и възраст ще започнат да се преизчисляват с коефициент 1.35, което на практика означава 12.5% увеличение. Като принос на ИТН е посочено и увеличението на обезщетението за втората година майчинство още от 1 октомври тази година от 380 на 650 лв.

На срещата е поставена и темата за ваксинацията срещу ковид. Според Тошко Йорданов всеки трябва да има право да се ваксинира и да избира между ваксини, но когато знае какви са рисковите и плюсовете, но не задължително да го направи.

В заключение Бакърджиев разказа още, че хората са питали и за преторианската армия на Гешев и за Истанбулската конвенция. „Главният прокурор бе превърнал Бюрото за защита, както го определи звеното и Тошко Йорданов в „лична преторианска гвардия“ на Гешев. Благодарение на направените законодателни предложения на ИТН в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, тази структура се връща в Министерството на правосъдието. А по отношение на конвенцията, нашето становище е, че на територията на България тя е неприложима и както каза нашият лидер Слави Трифонов по отношение пропагандирането на хомосексуализма сред подрастващите, позицията му е упомената в учредителната декларация на ИТН: “Безусловна защита на семейството и семейните ценности”.

/Снимки: Лъчезар Бакърджиев/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Когато се влюбих в Око, разбрах: "Господи, това е различно от всичко, което ми се е случвало досега... То е повече от хит, повече от злато, повече от всичко.


Джон Ленън