Секции

29 February 2024 10:51

Земеделският министър Христо Бозуков присъства на изложба на автохтонни породи животни в Калофер (видео)

Земеделският министър проф. Христо Бозуков откри 16-тото издание на националното събиране за опазване на местните български селскостопански породи животни в местността „Паниците“ край Калофер.

Тази година заради ковид пандемията то се провежда под формата на изложба – базар. Водосвет за здраве и благоденствие бе отслужен от местни свещеници.

В присъствието на животновъди от цялата страна и под звуците на калоферските гайди министър Бозуков и кметът на града Румен Стоянов прерязаха трикольорната лента на официалното откриване на събитието с традиционното послание „Да запазим заедно българското“.Тържествени приветствия отправиха министърът на земеделието проф.д-р Христо Бозуков, зам.-министърът на земеделието Крум Неделков, главният секретар на ИАСРЖ Бонка Чолакова, зам.-председателят на Сдружение „Обединени български животновъди“ Юлия Коюмджийска и калоферският кмет Румен Стоянов.

Изложбата продължи с дефилиране на различни породи животни: искърско говедо, каракачански кон, дългокосместа калоферска коза, средностаропланинска овца, дъбенска овца, каракачанска овца и българско овчарско куче. Експерти и зооинженери представяха характеристиката на всяка животинска порода, а собствениците на стадата споделяха интересни моменти от отглеждането им.

Всички участници бяха наградени от земеделския министър с купи, грамоти и валчер на стойност 200 лева за фураж.Присъстващите можеше да опитат от вкусни млечни, месни и пчелни продукти и да се повеселят заедно с ДА“Филип Кутев“ и оркестър „Тракия“ с ръководител Иво Папазов.Водещи на събитието бяха актрисата Галя Асенова и радиожурналистът Николай Чапански.

По време на изложбата работи и изнесен мобилен кабинет за имунизация с всички видове ваксини срещу ковид.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче