Секции

26 April 2024 08:43

„Социалдемократическата партия“ в Германия печели парламентарните избори с 25,7% от гласовете

„Социалдемократическата партия“ в Германия печели парламентарните избори с 25,7% от гласовете. Това показват резултатите след окончателното преброяване на бюлетините. На второ място, със значителни загуби, е консервативният блок на Ангела Меркел с 24,1 на сто от гласовете. Те са следвани от „Зелените“, които получават близо 15%. Олаф Шолц, кандидатът за канцлер на германските социалдемократи, съобщи, че е получил мандат да води следващото правителство

Германската „Социалдемократическа партия“ печели изборите за Бундестаг с 25,7%, изпреварвайки консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, сочат данните на федералната избирателна комисия след преброяване на всички гласове. Това е най-добрият й резултат от години.

Блокът на Меркел, съставен от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), събира 24,1%, което е най-лошият му резултат.

Зелените са на трето място с 14,8%, най-доброто им изборно представяне.

След тях са „Свободната демократическа партия“, „Алтернатива за Германия“ и „Левите“.

Олаф Шолц, кандидатът за канцлер на германските социалдемократи, беше посрещнат с аплодисменти в партийната централа в Берлин и букет цветя. Според него консерваторите на канцлера Ангела Меркел е време да си отидат след 16 години на власт. Той съобщи, че е получил мандат да води следващото правителство. Депутатското място на германския канцлер Ангела Меркел беше спечелено от кандидат на социалдемократите за първи път от 1990 г.

През следващите дни ще започнат предварителни преговори между различните партии за формиране на правителство. Колко ще продължат те не е ясно. След последните избори през 2017 г. формирането на коалиция отне 172 дни. Социалдемократи в Германия са спечелили като бонус победа на изборите в Берлин. Франциска Гифи, кандидатът им за кмет на Берлин, спечели 21% процента от гласовете, побеждавайки съперниците си за поста.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче