Секции

20 April 2024 11:57

29-тата годишнина от създаването си отбеляза 61-ва Стрямска механизирана бригада (видео)

С атрактивна демонстрация и висш пилотаж на изтребител МиГ-29 от Авиобаза Граф Игнатиево бяха поздравени карловските военни по повод 29-тата годишнина от създаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Празничният ден започна с тържествено приемане на строя от командира на военното формирование бригаден генерал Деян Дешков. В словото си той припомни, че историята на карловския гарнизон датира от 1904 година.

През него са преминали 28-и и 21-ви полкове, първото химическо училище, 11-та танкова бригада. Бригадата е наследник на 23-ти Шипченски полк с присъединяването на гарнизон Казанлък към нея. 61-ва механизирана бригада е създадена на 2 октомври 1992 година със заповед на министъра на отбраната, а на 19 ноември 1998 година й е дадено наименованието Стрямска. Бойното си знаме 61-Стрямска механизирана бригада получава на 17 април 1999 година.



„В този свят на кризи е необходимо да има силна и боеспособна армия, силно гражданско общество и силна държава“- каза в приветствието си кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Приносът на бригадата и успешното й представяне в различните учения през годината открои в изказването си заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.



По време на тържествената церемония бяха наградени отличили се военни от бригадата за постижения в професионалната дейност и за висока отговорност при изпълнение на служебните задължения.



Молебен за здраве, благоденствие и за успехи във воинската служба под бойните знамена отслужи архиерейският наместник на Карловска духовна околия отец Марко Тодоров.

След тържествения марш на военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада, честването завърши с празнични изпълнения на солисти на ВГ“Карловойс“ и на военния духов оркестър.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче