Секции

23 October 2021 05:28

УС на МВФ остави Кристалина Георгиева на поста управляващ директор

Управителният съвет на Международния валутен фонд потвърди, че има пълно доверие в управляващия директор Кристалина Георгиева, след като разгледа твърдения, че по време на работата си в Световната банка е оказала натиск над експерти да променят данни по начин, който би облагодетелствал Китай.

Съветът заявява, че има доверие в стремежа на Георгиева да поддържа най-високите стандарти на добро управление и почтеност в МВФ. В същото време се планира среща на управителния съвет, на която ще бъдат обсъдени институционални предпазни мерки, гарантиращи безпристрастността на служителите на международната кредитна институция и възможността за подаване на оплаквания, изразяване на несъгласие и поддържане на отчетност, отбелязва Ройтерс.

Георгиева благодари на управителния съвет за гласуваното доверие и подчерта, че отправените й обвинения са били неоснователни. Тя твърди, че не се е намесвала при изготвянето на доклада „Да правиш бизнес“ в полза на Китай. Тя стана управляващ директор на МВФ през октомври 2019 г, заменяйки на поста французойката Кристин Лагард, оглавила ЕЦБ.

Скандалът заплашваше да засенчи привличащите вниманието годишни срещи на базираните във Вашингтон международни финансови институции, на които е планирано да бъдат обсъдени възстановяването на световната икономика, пандемията от COVID-19 и въвеждането на глобален минимален корпоративен данък.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Предпочитате ли традиционната българска кулинария?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче