Секции

19 April 2024 03:38

Отложиха делото за екстрадицията на Машора

Делото за екстрадиция на шофьора Тошко Тодоров-Машора в Гърция е насрочено чак за 2023 г. Българският съд има пълното право да откаже екстрадирането на 64-годишния мъж въз основа на събраните до момента доказателства. Това заяви пред журналисти адвокатът на шофьора Гънчо Гънчев днес в Пловдив.

64-годишният Тодоров е в ареста по обвинение в трафик на хора в Гърция. Гръцките власти искат Машора да бъде екстрадиран и да бъде съден. Според обвинението той бил трафикант на 28 бежанци, открити кемпер, негова собственост. Истинските трафиканти зарязали хората, като преди това им взели по 3 долара на бежанец, изоставили ги в Драма и избягали.

Въпреки, че през 2019 г. българин от Плевен и италианец купуват кемпера от Тошко Тодоров и има нотариално заверен договор за покупко-продажба, гърците смятат Машора за замесен, тъй като купувачите не са сменили имената на малкия и големия талон и те се водят още на Машора. В продължение на година и половина Машора бил обявен за международно издирване, но никой не го е търсил в дома му или на работата му. Семейството разбира за това едва преди 6 дни, когато шофьорът на автобус от карловското село Столетово е арестуван.

Работодателят на Машора бе категоричен, че е направил справка и според издадената служебна бележка мъжът е бил на работа при него в карловската фирма в периода, когато е обвинен, че е бил в Гърция.

Въпреки тези доказателства се очаква Тошко Тодоров да бъде екстрадиран в южната ни съседка, тъй като за това има издадена европейска заповед за арест. Най-вероятно в Гърция той ще трябва да доказва, че е невинен.

Днес Тошко Тодоров бе доведен в съда с белезници. Пред съдебната зала и в нея имаше много негови близки и приятели, които го аплодираха при влизането му и скандираха името му. Тодоров се просълзи от съпричастието им.

Пред съда прокурорът от Окръжна прокуратура – Пловдив Димитър Молев коментира европейската заповед за арест и обясни, че в нея се сочи, че Тошко Тодоров е участвал в престъпната схема в трафика на бежанци.

Делото за екстрадиция обаче беше отложено за 28 октомври, а по искане на защитата съдът постанови, на гръцкия съд да бъде изпратен договорът за покупко-продажба на кемпера, който е нотариално заверен. Постановено беше също на гръцките власти да бъде изпратена служебна бележка от работодателя, че Машора е бил в България по време на извършване на престъплението. Това обаче ще стане след приключване на досъдебното производство.

Адвокат Гънчев поиска гаранция от гръцкия съд, че ако клиентът му евентуално бъде осъден там, той ще излежи присъдата си в България.

На излизане от съдебната зала съпругата на Машора Диана се разплака и каза, че поне за малко имат глътка въздух, тъй като той засега няма да бъде екстрадиран.

На 14 октомври, отново в Окръжен съд-Пловдив, ще се гледа мярката на Тодоров за постоянен арест. Адвокатът и близките му се надяват мъжът да бъде пуснат поне под домашен арест предвид тежкото му здравословно състояние. /dcnews.bg

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче