Секции

17 May 2024 07:51

Археолози откриха древна винарна в Израел

1500-годишна винарна с размерите на футболно игрище бе открита от археолози в Израел, показвайки как в древността лозарите са задоволявали нуждите от високачествено бяло вино. Изкопан в град Явне, на 30 км южно от Тел Авив, клъстерът от пет преси е произвеждал по 2 милиона литра вино на година.

Каменните конструкции са толкова добре запазени, че е лесно да се визуализира процесът на производство – от платформите, където купчините грозде се разтварят под собствената си тежест, освобождавайки свободно течащ сок за най-подбраните вина, до басейните за събиране на реколтата.

Специалистите са открили още кани за вино, високи и тънки, направени в големи пещи и побиращи по 25 литра течност.

Артефактите са били известни като „бурканите от Газа“ по името на близкото пристанище, откъдето са били транспортирани с кораби по целия свят.

Джон Селиман – ръководител на разкопките: Знаем от древни източници описания на виното, което е произвеждано в тези преси. Названията на тези вина идват от пристанищата, откъдето са били изнасяни – Газа и Ашкелон. Това са леки бели вина, приятни на вкус. Сега никой не знае как точно е било произвеждано виното в древността.

Виното е било често срещана напитка в древността, като е било сервирани и на деца, и на възрастни. То често е било използвано като заместител на водата, която не винаги е била безопасна за пиене, или като добавка за подобряване на вкуса и хранителната стойност.

Върхът на винопроизводството се свързва с вината от района на Газа, казват археолозите.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче