Секции

17 May 2024 06:45

Още 4-ма туристи летяха до открития Космос с кораба на „Блу Ориджин“

Още четирима космически туристи летяха до линията, разделяща Земята от Космоса. Сред тях бе и канадският актьор Уилям Шатнър, прочул се в ролята на капитан Джеймс Кърк от сериала „Стар Трек“. Той стана най-възрастният човек, летял в космоса – на 90 години. Шатнър и още трима души преживяха 11-минутен полет до границата на стратосферата на борда на кораба „Ню Шепърд“ на компанията „Блу Ориджин“. А после се приземиха успешно в пустинята до град Ван Хорн в Тексас. Капсулата кацна сред облаци от прах, а развълнуваните пасажери бяха посрещнати от персонал на „Блу Ориджин“, сред които и собственикът Джеф Безос.

Уилям Шатнър – актьор и космически турист: Всеки в света трябва да направи това. Всеки трябва да види – това е най-невероятното преживяваве, което може да ти се случи. Тази наша планета, покрита със синьо, е изключително красива, зашеметяваща, гледана от Космоса. Първо се вглеждаш в непрогледната чернота на Космоса, а после виждаш прекрасната синя обвивка на Земята. И се питаш – има ли смърт? Това ли може да е смъртта? Исусе! Беше трогателно. Най-дълбокото ми преживяване.

Четирамата астронавти преживяха състояние на безтегловност за около 4 минути и видяха Земята отвъд линията на Карман – границата, разделяща земната атмосфера от Космоса. Освен Шатнър цивилният екипаж се допълваше от изпълнителният директор на „Блу Ориджин“ Одри Пауърс, съоснователят на „Планет Лабс“ Крис Бошуизен и Глен де Врийс, съосновател на платформата за клинични изследвания „Метидейта Солюшънс“.

Първото пътуване на туристи в Космоса бе извършено през юли. Тогава лично собственикът и главен изпълнителен директор на „Блу Ориджин“ Джеф Безос оглави екипажа.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче