Секции

17 May 2024 06:28

Засилен приток на мигранти на полско-германската граница

17-годишен мигрант от Иракски Кюрдистан е сред последните пристигнали в бързо разрастващия се бежански лагер в Източна Германия, на няколко километра от границата с Полша. Около стотина чужденци пристигат всеки ден в центъра. Властите в провинция Бранденбург, която настанява повечето от новопристигналите, призоваха за по-твърди действия срещу хибридната война, водена от беларуския президент Александър Лукашенко с пускането на стотици мигранти през границите.

Михаел Стюбген – вътрешен министър на провинция Бранденбург: Истинският проблем е трафикът на хора, организиран от беларуския режим. По увеличения брой на новопристигналите чужденци тук съдим, че трафикът действа с пълна сила. В началото 90% от пристигащите мигранти бяха мъже от Ирак. Сега има хора от Афганистан, Иран. Това означава, че трафикът на хора в Беларус е във възход, разпростира се към други страни.

Нихая, бежанка от Ирак, твърди, че е платила на трафикантите 15 000 долара, за да уредят прехвърлянето ѝ с дъщеря ѝ в Германия. Сблъсквайки се с тежките санкции от ЕС, Лукашенко отвори границите на Беларус за преминаващите мигранти от Близкия изток и Африка, много от които използват възможността да влязат в ЕС през Полша.

През август 200 души са пристигнали от Беларус в лагера в град Айзенхютенщадт. Сега новопристигащите са 100-150 всеки ден. Някои от тях са с положителни проби за COVID-19.

Полша и Литва издигнаха огради по границите си с Беларус, за да възпрат мигрантския приток.

Полският парламент дори одобри закон, който позволява отблъскване на мигранти на границата. Това предизвика критики от правозащитници, че мигрантите се третират в нарушение на международното право.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Любовта превръща дивеча в сокол, сокола в човек, а човека — отново в пустиня. Тя превръща оловото в злато, а след това отново скрива златото под земята.


Паулу Коелю