Секции

17 May 2024 08:59

Вулканът на Ла Палма изхвърли нови потоци лава

Нов кратер и ново изригване – това се случи в последното денонощие на испанския остров Ла Палма. Вулканът Кумбре Виеха продължава да изхвърля лава и скална маса, което принуди около 300 жители на острова да бъдат евакуирани. Междувременно остров Бали в Индонезия бе разтърсен от земетресение с магнитуд 4.8. Има жертви и разрушени сгради.

Лава и скални късове бяха изхвърлени в нощното небе от събудилия се вулкан Кумбре Виеха на канарския остров Ла Палма. Изригването продължава 27-ми ден. Медии съобщават, че се е образувал нов кратер в ядрото на вулкана. Вулканолози подчертават, че това е нормален процес, а властите призоваха населението към спокойствие.

Няколко потока нагорещена до червено лава се спуснаха по планинските склонове на острова, докато горящи скални отломки се търкаляха към сградите в долината.

Около 300 души напуснаха домовете си на 14 октомври, след като имаше опасност лавата да погълне още един жилищен район на Ла Палма. Огнената стихия вече унищожи над 1800 сгради, засегнати са общо над 700 хектара.

/Източник информация и снимка: ТВ Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Да обясняваш на някого какво означава даден символ е като да му казваш как трябва да го кара да се чувства музиката.


Дан Браун