Секции

17 May 2024 07:51

Тръмп съди комисията, която разследва размириците в Капитолия от 6 януари

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп се противопостави на комисията към Сената, която разследва бунта срещу Капитолия. Обвиненията срещу него са, че е провокирал размириците, довели до смъртта на петима души, сред които и полицай. Бившият американски президент Доналд Тръмп заведе дело срещу комисията към американския Конгрес, разследваща размириците в Капитолия от 6 януари.

В иска, внесен в Окръжния съд на Окръг Колумбия, се твърди, че документите на бившата администрация на Тръмп, до които комисията иска достъп, влизат в обхвата на т.нар. президентска привилегия, правна доктрина която защитава поверителността на някои от документите на Белия дом.

Така президентът има прерогатива да не разкрива някои информации пред Конгреса и съдилищата. Белият дом каза, че приемникът на Тръмп, Джо Байдън, няма да забрани на Националния архив да предаде документите, които комисията изисква.

Искането на комисията да получи документите е „незаконно“ и „неоснователно“, като целта е да се окаже „тормоз“ над Тръмп и високопоставени членове на бившата му администрация, се казва в иска.

Тръмп е обвинен, че е подтикнал привържениците си да нахлуят в сградата на Конгреса във Вашингтон на 6 януари, при което загинаха петима души, сред които и полицай. Размириците избухнаха, след като Тръмп изказа неоснователното си твърдение, че настоящия държавен глава Джо Байдън е спечелил президентските избори с измама.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има два случая в живота на човека, когато той не бива да прави догадки: когато не може да си го позволи и когато не го умее.


Марк Твен