Секции

19 April 2024 12:50

Паметна плоча в Баня бе открита от руския посланик и карловския кмет

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и посланикът на Русия в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова откриха паметна плоча в гр. Баня, която е израз на заслужена почит към саможертвата на седем съветски войници от Трети украински фронт, съобщават от Пресцентъра на Общината. По време на Втората световна война те са били настанени във военен лазарет именно в град Баня, но губят битката със смъртта.

Идеята за създаването на тази паметна плоча датира от 2018 г. и е съвместна инициатива на община Карлово и посолството на Русия в България. Нейната реализация днес се осъществи благодарение на дарителския жест на г-н Христо Барутчиев и любезното съдействие на Виталий Зелински – I-ви секретар на посолството на Русия.

В своето слово д-р Емил Кабаиванов каза: „…Поклон пред загиналите! Да пазим паметта и нашето уважение към хората дали живота си във Втората световна война. И още веднъж уважение и респект към посолството на Руската федерация, които направиха всичко възможно днес да бъдем тук заедно и да почетем паметта на загиналите съветски войници.“

Заупокойна молитва в памет на загиналите воини бе отслужена от Негово благоговейнство отец Марко Тодоров – архиерейски наместник на Карловска духовна околия, след което бяха поднесени венци и цветя.

На събитието присъстваха още военен, военновъздушен и военноморски аташе - Вадим Бажанов, Съветник на посланика – Филип Воскресенский, дарителят на паметната плоча – Христо Барутчиев, инициаторът за нейното възстановяване – Стойо Карагенски, секретарят на община Карлово – Стефан Стефанов, кметът на град Баня – Стамен Гешев, представители на общинска организация „Васил Левски“ на СОСЗР, жители и гости на града.

/Снимки: Община Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче