Секции

26 April 2024 07:32

Дани Каназирева: Време е служебният министър да подаде оставка поради невъзможността да предложи адекватни решения и да овладее ситуацията с разпространението на COVID-19

Ситуацията с разпространението на коронавируса в Пловдив и областта става все по-тревожна, а насреща не виждаме адекватни мерки от страна на Здравното министерство.

От вчера сме в тъмночервената зона, а днес отново има много

новозаболели, в това число ученици, учители и медици, коментира бившият областен управител Дани Каназирева. По думите й зеленият сертификат няма да реши проблема, а само ще задълбочи разделението сред обществото и ще настрои хората едни срещу други.

„В момента виждаме закъснели мерки и опит да се овладее положението с непремислени решения. Влошаването на ситуацията изпревари всички прогнози и излиза от контрол. Хаосът става повсеместен и здравната система е пред риск, допълни още водачът на листата на ГЕРБ-СДС за 17 МИР.

Според Каназирева “Зеленият паспорт“ е ефективен в страните, където има голям процент ваксинирани, докато у нас при близо 80% неимунизирани няма да се получи търсеният ефект. Време е служебният министър да подаде оставка поради невъзможността да предложи адекватни решения и да овладее ситуацията с разпространението на COVID-19.

Дани Каназирева изтъкна, че е пропуснато ценно време, а през летните месеци не бе създадена нужната организация. Ваксинацията тотално бе провалена. Миналата година по това време, на национално и регионално ниво, болниците се бяха подготвили за втората вълна, а заболеваемостта беше в пъти по-ниска.

Каназирева подчерта, че в Пловдив и областта тогава ситуацията бе изключително добре контролирана, имаше създадена ефективна комуникация между всички структури. Заетостта на леглата за консервативно и интензивно лечение през октомври 2020 година бе по-ниска от средната за страната. Към 7.10.2020 сме имали хоспитализирани 99 пациенти с COVID-19, от които 6 в интензивни структури. На 20.10.2020 е имало 109 нови случая в Пловдив и областта, на 21.10.2020 - 135 случая в Пловдив и областта и 2846 случая за цялата страна. Благодарение на съвместната работа в Медицинския щаб бяха взимани важни решения, като винаги се е търсел баланса между опазване здравето на хората и въвеждането на мерки, които да не унищожат малкия и среден бизнес. Дани Каназирева уточни, че голямо предимство е била изградената Областна информационна система, която в реално време отчита заетите и свободни легла в ковид отделенията и помага на Спешна помощ при транспортиране на пациентите. От друга страна въведеното изискване за гарантирани легла само за пациенти от Спешна помощ е спряло разкарването на линейки и болни.

Какво говорят цифрите днес ? България е начело на черната статистика. Затова

здравната система има нужда от спокойствие и ясни правила на работа, коментира в заключение Каназирева. Според нея новите противоепидемични мерки и решения на служебния здравен министър не само провокират множество въпроси, но и създават напрежение сред цялото общество.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

/Източник информация и снимка: Пресцентър ПП ГЕРБ Пловдив област/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче