Секции

20 April 2024 18:26

Осигуряват безплатни антигенни тестове за служителите в обектите на закрито

Приема се сертификатът за преболедували от COVID-19 да се удължи от 6 до 12 месеца в рамките на нашата страна, съобщиха на брифинг от Министерството на здравеопазването, предаде репортер на БГНЕС.

Още днес ще се обнови заповедта за противоепидемичните мерки, добави служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Второто, което ще добавим към заповедта е документът за ваксина след поставена първа доза да е валиден като сертификат в рамките на един месец, докато се чака втора доза ваксина.

До понеделник при проверка от РЗИ в обектите, при нарушения или нередности ще се издава само предписание, без глоби. Това е гратисен период, за да може да се тества системата и да се донагласят някои неща, добави зам.-министър д-р Димитър Петров.

За служителите на обектите, които работят на закрито и влизат в изискването за зелен сертификат, ще бъдат осигурени безплатни антигенни тестове, каза Кацаров.

„Моето мнение е, че ситуацията е много тежка. Всички имаме вина за това. Проблемът на първо място са самите пациенти, които, идвайки при нас, пристигат доста късно. Това е едната водеща причина. Почти 90% от тях са с тежки придружаващи заболявания – диабет, бъбречна недостатъчност и др.”, заяви на брифинга началникът на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Александровска болница проф. Темелков.

Той каза, че обществото е загубило връзката между самите пациенти и профилактиката на тези заболявания. „По-голяма част от пациентите сами се лекуват вкъщи дълго време. Някои от тях не ходят изобщо на лекар. Постъпвайки в спешните отделения, те често трябва да бъдат интубирани. Трябва епидемиолозите да се намесят решително, за да можем да скъсаме тази верига. Забравихме дисциплина, дистанция и няколко други думи, които са важни за профилактиката на това заболяване. Интензивните отделения – те са създадени за щатна бройка, която да обслужва определен брой пациенти. Няма нужда от увеличаване на бройката. Ние конкретно имаме нужда от друг персонал. Нашият персонал е почти на края на силите си. Някои от тях имат по 10-12 дежурства на месец. Големият проблем е, че пациентите идват доста късно и не са лекувани. Става дума за пациенти от малките градове и села”, каза още Темелков. /БГНЕС

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче