Секции

02 May 2024 16:15

В Осло бе открит музей на художника Едвард Мунк

„Викът“, може би най-емблематичният образ в изобразителното изкуство, се намира в центъра на нов музей, посветен на създателя му Едвард Мунк. Монументалната 13-етажна сграда се намира в Осло, а посетителите няма да знаят коя версия на прочутата картина ще видят, докато не престъпят прага на музея. Човешката фигура, държаща главата си с ръце на фона на червен залез, е вдъхновена от престой на норвежкия художник в Берлин през 1892 г. Тогава 28-годишният Мунк е водещ представител на художественото направление експресионизъм.

Стен Олаф Хенриксен – директор на музея: Мунк се е страхувал какво могат да му причинят нацистите като художник и две трети от произведенията му се намират в дома му в Осло. Той решава да завещае цялото си творчество на града.

„Викът“ е може би най-коментираната и най-известната творба в историята на изкуството. Хората са много горди с Мунк, все още чувстват, че той може да ги научи на много неща днес. Между 1893 и 1910 г Мунк рисува „Викът“ много пъти, използвайки различни техники. Музеят разполага с три от платната, но ще ги показва едно по едно, тъй като са много крехки. След смъртта на художника през 1944 г образът е възпроизведен безброй пъти в попкултурата, включително върху тениски, играчки, дори емоджита. Изложбените зали в новия музей са пет пъти повече и са разположени на 13 етажа. В сградата има също магазин, кафене и библиотека. Ще бъдат показани общо 42 000 експоната.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче