Секции

02 May 2024 06:56

Великобритания нулира червения си списък за държави с коронавирус

Британското правителство ще извади седем държави, които сега са в „червения списък“ за международни пътувания, заради коронавируса. Това ще стане от понеделник, 1-ви ноември. Така за всички пристигащи в страната ще отпадне изискването да се самоизолират в хотели, които досега заплащаха сами.

Министерството на транспорта на Обединеното кралство намали до нула броя на страните в червения списък за коронавирус, при пристигане от които е необходимо да се спазва задължителна десетдневна карантина в хотели за сметка на пристигащите. Това съобщи министърът на транспорта Грант Шапс. Мярката се отнася за Англия, Шотландия и Уелс. Очаква се тя да влезе скоро в сила и в Северна Ирландия. Това е голямо насърчаване за пътуващите и всички заети в туристическия сектор, мотивира министърът решението.

Всички 7 държави, които все още са в червения списък, ще бъдат изключени от него на 1 ноември. Това са Венецуела, Хаити, Доминиканската република, Колумбия, Панама, Перу и Еквадор. В същото време британското министерство на транспорта уточни, че червеният списък, който се актуализира на всеки три седмици, може в бъдеще да бъде попълнен с държави, в които се наблюдава широко разпространение на коронавирус. Цената на десетдневен престой в специални хотели при пристигане от страни от червения списък е приблизително 2300 британски лири. От февруари насам повече от 200 хиляди души бяха карантинирани по хотели. Правителство увеличи броя на държавите, чиито сертификати за ваксинация признава, елиминирайки необходимостта от самоизолация при пристигането. Към този списък бяха добавени по-специално Перу и Уганда, като общо в него има повече от 135 държави. Списъкът на признатите от Лондон ваксини не се е променил. Това са същите четири медикамента, които са одобрени в Обединеното кралство: ваксините на AstraZeneca, Pfizer, Moderna и еднодозовата ваксина на Janssen. В декларация на Министерството на транспорта се казва, че вариантът „Делта“ на вируса сега е доминиращ в повечето страни по света.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче