Секции

02 May 2024 03:12

Гърция няма да въвежда национална карантина в страната или задължително ваксиниране

Гърция не планира да въвежда нито национален локдаун, нито задължително ваксиниране, въпреки призивите на лекарите, заяви здравният министър Танос Плеврис. Гръцките медици, които се борят на първа линия призоваха правителството да въведе задължителното ваксиниране, за да предотврати „национална трагедия“. Засега имунизацията е задължителна само за медицинските специалисти, което провокира протести и остави хиляди в неплатен отпуск.

Най-сериозна е ситуацията в Северна Гърция, където ваксинираните са под средното ниво за страната. Властите там мобилизират частни клиники и лекари, които да се включат в борбата срещу ковид пандемията. Критично висок е броят на новозаразените, които достигат вече по 4 000 на денонощие. Интензивните отделения останаха без свободни места, съобщават от болниците в Солун. По спешност правителството осигури допълнително 260 легла от частните клиники в Солун, Волос и Лариса. Обсъжда се мобилизиране на частни лекари със специалност, необходима за Covid отделенията. Никос Каправелос, главен лекар в една от солунските болници, заяви, че „или всички ще се ваксинират, или ще потънем заедно.“ Въпреки констатациите на комисията за контрол на пандемията, министърът на здравеопазването Танос Плеврис е категоричен, че няма да бъде въведено задължително ваксиниране.

Проф. Никос Дзанакис дори призова да се изпратят лекари по домовете на възрастните хора, за да ги убеждават да се имунизират. Ако не ги ваксинираме ще ги изгубим, категоричен е специалистът.

Той прогнозира увеличаване на заразените и починалите през ноември, които в следващите дни може да достигнат до 5000 заразени на ден и това да доведе до натиск върху здравната система. Повечето лекари, които работят на първа линия, смятат, че и ваксинираните трябва да се подлагат често на тестване. Кметът на Серес поиска още по-строги мерки да се наложат в областта заради растящия брой на заразените. Солун, Драма, Кавала, Александруполис са с много заразени и хоспитализирани. Очаква се в тези райони да се въведат локални строги антиковид мерки. Зеленият сертификат се изисква на всички обществени места, а за нарушителите се прилагат солени глоби. На границата се тестват всички влизащи от 41 страни, сред които и България.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Щастието не е конкретна дестинация, а насока. Да си щастлив, означава да си в тази насока, която те кара да бъдеш щастлив.


Хорхе Букай