Секции

28 March 2024 14:30

Проф. Румен Стоянов, удостоен с приза за чистотата на българския език „Д-р Иван Богоров“: Да бъдем отговорни и да пазим словото си (видео)

„Тази награда е напълно неочаквана за мен, трогнат съм“ – каза проф. Румен Стоянов по време на удостояването му с националния приз за чистотата на българския език „Д-р Иван Богоров“ за 2021 година на тържествена церемония пред сградата на Обреден дом на площад „Васил Левски“ в Карлово.



Като ярък радетел на точното слово, автор на 9 сборника с поезия и 16 книги с проза и един от основателите на Съюза на преводачите в България, той поздрави Община Карлово за прекрасната идея да учреди тази награда, защото „какъвто ни е езикът, такова ни е и мисленето; и ако нашият език е чист, това означава, че и ние като българи сме чисти“. Да бъдем отговорни и да пазим езика си, призова още проф. Стоянов, като пожела инициативата на Общината да прерасне в национално движение „Език наш насущний“.



„Повече от два века в Карлово са живели и творили тези, които днес наричаме народни будители“- отбеляза в приветствието си зам.-кметът Антон Минев и подчерта, че мястото на днешната церемония напомня за делата им.



Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“ е учредена през 2017 година от Община Карлово, Съюза на българските писатели и Дружеството на българските писатели – Карлово. С наградата се удостояват български и чужди автори за произведения на български език, с ярък принос в националната литература, написани с обич към книжовния език, завещан ни от карловеца д-р Иван Богоров. Присъжда се ежегодно в навечерието на Деня на народните будители, за цялостен принос или за отделни творби в направленията: литературни произведения; литературна критика; публицистика; научни изследвания. Наградата е кристален плакет с образа на д-р Иван Богоров и парична сума, осигурени от Община Карлово.



За носители на националната награда през тази година бяха номинирани още поетесата от Айтос Татяна Йотова и преподавателят Веселин Веселинов. Днес Община Карлово отличи също носителя на наградата за 2020 - драматурга Кольо Георгиев и номинираните Мартен Калеев и Стоян Георгиев, тъй като поради въведените противоепидемични мерки в страната, официална церемония по връчване на приза през миналата година не се проведе.



По време на събитието беше почетена паметта и на първия носител на наградата писателят Светослав Цветков.



Сред допринеслите за тържествената атмосфера бяха с изпълненията си и трио „Тенорите“.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Задачата на живота не е в това да бъдеш на страната на мнозинството, а в това да живееш съгласно вътрешни, създадени от самия теб закони.


Марк Аврелий