Секции

03 May 2024 06:14

Елизабет II: Няма да живеем вечно, нека спасим света заради децата и внуците ни

Британската кралица Елизабет втора приветства световните лидери на организираната от ООН конференция за промените в климата. В предварително записано видео обръщение, тя призова за спешни решения. Според нея „времето на думите се е превърнало във време за действие“. В Глазгоу се събраха над 25 хиляди души от 196 държави, сред които политици и представители на неправителствени организации. Кралица Елизабет II призова световните лидери да се издигнат над политиката и да постигнат истинско държавническо майсторство на срещата за климатичите промени, която започна в Глазгоу. Тя отправи трогателно послание към участниците в срещата.

Надявам се, че тази конференция ще бъде един от онези редки случаи, в които всеки ще има шанса да се издигне над политиката и да постигне истинско държавническо майсторство. Лидерите трябва да действат сега, за да се справят с климатичната криза, не за тяхна собствена полза, а за бъдещите поколения. Ползите от спешни действия за климата няма да са налице за всички нас тук днес – никой от нас няма да живее вечно. Но ние трябва да направим това не за себе си, а за нашите деца и децата на нашите деца, и тези, които ще последват стъпките им.

Видеосъобщението на Нейно Величество бе прожектирано по време на вечерният прием за световните лидери в Глазгоу. Деветдесет и пет годишната Елизабет Втора трябваше да присъства на срещата в Глазгоу, но се наложи да отмени пътуването, след като лекарите й я посъветваха да си почива през следващите 2 седмици. Наскоро кралицата беше подложена на изследвания и прекара една нощ в лондонска болница, което не й се е случвало от години.

В приветственото си слово към президентите и премиерите Елизабет Втора изрази надежда, че конференцията ще е един от онези редки случаи, когато всеки ще има шанса да се издигне над политическото злободневие и да прояви истинско държавничество. По думите й, историята е показала, че когато страните се обединят в името на обща кауза, винаги има надежда, заяви кралицата във видеопосланието, заснето в замъка Уиндзор. В знак на почит към покойния си съпруг принц Филип, Елизабет Втора отбеляза, че е щастлива да приветства делегатите, тъй като той е приемал присърце въпроса за околната среда. Давайки публично воля на емоциите си, което тя рядко прави, кралицата заяви, че не би могла да бъде по-горда от факта, че делото на принц Филип за опазване на околната среда намира продължение в работата на най-големия им син принц Чарлз и неговия син принц Уилям.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче