Секции

03 May 2024 04:27

Великобритания одобри първа в света лекарството срещу COVID-19 на „Мерк“

Великобритания даде разрешение за използване при определени условия на антивирусното лекарство за коронавирус на фармацевтичната компания „Мерк“. Това е единственият засега медикамент, показал се като успешен в лечението на COVID-19. Лекарството е разрешено за употреба при хора над 18 години, които са дали положителен тест за вируса и при които има поне един рисков фактор за тежко протичане на болестта, като например наднормено тегло или сърдечно заболяване.

Великобритания стана първата страна в света, която одобри антивирусно перорално хапче за лекуване на симптоматичен COVID-19, разработено съвместно от компаниите „Мерк“ и „Риджбек Байотерапютикс“. Агенцията по лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство препоръча молнупиравир да се използва възможно най-скоро след положителен тест за COVID-19 и в рамките на пет дни от появата на симптомите. Таблетката Молнупиравир ще бъда давана два пъти на ден на уязвими пациенти, които наскоро са диагностицирани със заболяването. По време на клиничните изпитания, лекарството, което първоначално е било разработено за лечение на грип, е показало, че намалява риска от хоспитализация или смърт с около 50%.

Сей Хоо – професор по фармакология в Университета на Ливърпул: „Разполагането с такова лекарство, мощно антивирусно средство, което се приема орално, бележи крайъгълен камък в откриването на ефективни медикаменти срещу COVID“.

Молнупиравир е първото орално антивирусно лекарство за COVID-19 и атакува ензима, който вирусът използва да произвежда свои копия, като внася изменения в неговия генетичен код. Чрез обуздаване на мултиприцирането на вируса, нивата му в организма остават ниски и се намалява силата на заболяването. Уточнението на британския лекарствен регулатор е, че хапчето трябва да се изписва на хора над 18 години, които имат лека или средна степен на болестта и поне един рисков фактор за развиване на сериозно заболяване като наднормено тегло, диабет или сърдечно заболяване. Великобритания е поръчала 480 000 флакона Молнупиравир, които ще бъдат доставени до края на годината. Хапчето може да бъде одобрено за прилагане и в САЩ и ЕС, но все още не е излязло решение на техните регулаторни органи.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче