Секции

17 May 2024 05:47

Франция отбеляза шестата годишнина от терористичните атентати в Париж, при които загинаха 130 души

Франция отбелязва шестата годишнина от кървавите терористични атентати в Париж, при които загинаха 130 души, а стотици бяха ранени. В столицата се проведоха възпоменателни церемонии в памет на жертвите. Продължава и процесът срещу съучастниците в нападенията, единственият оцелял терорист Салах Абдеслам и още двайсетина заподозрени. Възпоменателни церемонии във Франция отбелязаха 6-тата годишнина от ислямистките терористични атентати в Париж, при които загинаха 130 души през ноември 2015 година.

Френският премиер Жан Кастекс и кметът на Париж Ан Идалго обиколиха всички засегнати от атаките места – стадиона „Стад дьо Франс“, няколко заведения и барове и концертната зала „Батаклан“. В атаките на тези места бяха убити общо 130 души, а над 350 души бяха ранени. На всяко белязано от терористите място Кастекс и Идалго поставиха цветя и запазиха минута мълчание. На всяко място, станало мишена на атаките, бяха прочетени имената на загиналите там хора.

Във възпоменателните церемонии се включи и американският вицепрезидент Камала Харис, която приключи четиридневната си визита в Париж.

Най-голямата касапница беше в концертната зала „Батаклан“, където 3-ма терористи стреляха на посоки. Близките на жертвите и ранените изслушаха с голямо вълнение прочитането на имената на всички 90 убити от терористите по време на концерт.

Годишнината идва в разгара на исторически маратонски съдебен процес, най-големият в съвременната правна история на Франция. Той започна през септември и се очаква да продължи до май 2022 г. Двадесет обвиняеми са изправени пред присъди до доживотен затвор, включително единственият нападател, който не беше застрелян от полицията – Салах Абдеслам, френско-марокански гражданин, който беше заловен в Брюксел. По-рано през седмицата на процеса свидетелства и Франсоа Оланд, който беше президент на Франция по времето на атентатите. Направихме всичко, за да заловим извършителите, но нямахме ключова информация, за да предотвратим атентатите, заяви той. Това са най-тежките нападения във Франция след Втората световна война, организирани от групировката „Ислямска държава“ и извършена от клетка от 10 джихадисти.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче