Секции

17 May 2024 05:47

12 000 музиканти свирят Чайковски за рекорд на Гинес за най-голям оркестър

12 хиляди музиканти свириха класика заедно, за да подобрят рекорд на Гинес за най-голям оркестър. Изпълнението на произведението на Чайковски продължи 12 минути, а над 250 души наблюдаваха дали всички спазват правилата да не спират. След 10 дни ще бъде обявено дали рекордът е подобрен.

Музикален рекорд се опитват да подобрят във Венецуела. 12 000 класически музиканти, които искат да влязат в Книгата на рекордите на Гинес свириха класическа музика. Хилядите венецуелски музиканти изпълниха „Славянски марш“ на Чайковски, за да поставят рекорд за „най-голям оркестър в света“. Те се събраха в обграденият от планини двор на Венецуелската военна академия в Каракас. Ако скъсате една струна, не спирайте. Ако изгубите партитурата, продължете наизуст, но не спирайте, бяха съветите на 34-годишният диригент Андрес Давид Асканио преди изпълнението. Ударни инструменти също се включиха с чинели по време на динамичната част на произведението на Чайковски от 1876 г., в което се смесват славянски и фолклорни елементи. Музикантите наблюдаваха диригента на голям екран, за да имат по-хубава видимост

Делси Родригез, вицепрезидент на Венецуела: „Да благодарим на нашите младежи, защото те отново ще направят история за Венецуела, за нашата родина като най-големия оркестър в света.“

12-минутното произведение беше наблюдавано от около 260 одитори от KPMG, натоварени да се уверят, че всеки музикант спазва правилата за поставяне на нов рекорд, които включват забрана за споделяне на инструментите и свирене в продължение на поне пет минути по време на партитурата.

През следващите 10 дни Гинес ще обяви дали Венецуела е изпреварила руския оркестър от 2019 г., състоящ се от 8 097 музиканти, като най-голям в света.

Изпълнителите са събрани от публично финансираната венецуелска програма „El Sistema“, която е основана през 1975 г. и оттогава осигурява обучение по класическа музика на хиляди деца от работническата класа.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има три неща, които стават по-ценни с времето: старо дърво за горене, стари книги за четене и стари приятели за забавление.


Хенри Форд