Секции

17 May 2024 09:00

В Австрия влезе в сила локдаун за неваксинирани, правителството обмисля и вечерен час за всички

Локдаунът за неваксинираните в Австрия влезе в сила и ще продължи първоначално до 24 ноември. Мярката ще засегне близо два милиона души. На тях им е забранено да излизат, освен до магазин за храна и аптека, или за работа. Властите обмислят да наложат и вечерен час, който ще засегне и ваксинираните австрици.

В Австрия влезе в сила локдаун за неваксинираните срещу ковид, който първоначално е планиран до 24 ноември. Така близо 2 милиона граждани, които не са имунизирани, ще могат да излизат от дома си само при съществена необходимост – до хранителен магазин или аптека, за посещение при лекар или за да ходят на работа. Разрешава им се също да излизат за кратки разходки. Ще бъдат създадени и контролни пунктове, които ще следят за спазването на разпоредбите. Нарушенията ще се наказват с глоби до 1450 евро.

Александър Шаленберг, канцлер на Австрия: „Разбира се, много е важно тези мерки не само да се спазват, но и да се наблюдават. Планираме много последователен контрол и ще има много сериозни санкции. Всеки гражданин, всеки човек, живеещ в Австрия, трябва да е наясно, че може да бъде проверен от полицията по всяко време. Ще контролираме и статуса със сертификатите и причината за влизане в общественото пространство.“

Австрийското правителство обмисля налагане на вечерен час от 22 часа, който ще засегне всички, включително и ваксинираните. Решение по въпроса ще бъде взето в сряда. Отделните ограничения трябва да помогнат да се избегне общ локдаун, смятат властите. От 8 ноември неваксинираните не могат да посещават барове, салони за красота, фитнес центрове, кина, театри или да се настаняват в хотели. Данните за разпространението на заразата от коронавирус в страната сочат нарастване. Пред последното денонощие са регистрирани над 11 500 нови случаи, а броят на новозаразените на седемдневна база показа средно по 850 на 100 000 души население. Ограниченията се въвеждат от федералното правителство, но канцлерът Александър Шаленберг каза, че провинциите са в правото си да въведат още по-строги мерки. Столицата Виена вече обяви, че ще въведе допълнителни правила с изискване за ПСР тест от ваксинирани и преболедували, които посещават ресторанти вечер, както и за всички събития, на които присъстват повече от 25 души. Надеждата е, че локдаунът ще насърчи ваксинацията. При предишното затягане на мерките имаше скок в броя на хората, които си поставяха ваксини. Около 65% от населението в Австрия вече е имунизирано.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче