Секции

05 May 2024 19:45

Мандатите в Пловдив-област: ГЕРБ-3, ПП-3, БСП-2, ИТН-1, ДПС-1, Възраждане-1

ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“ ще имат по три мандата в Пловдивска област, БСП ще вкара двама народни представители, „Има такъв народ“, ДПС и „Възраждане“ по един. Това показват данните в ЦИК при обработени 100.00% СИК протоколи в РИК.

Коалиция ГЕРБ-СДС печели парламентарните избори в областта и ще вкара трима депутати. За партията на Бойко Борисов са гласували 25 625 души или 26.75%. Анализът показва, че партията на Борисов запазва позициите си в областта, защото на изборите през април също получи три мандата.

В 47-ия парламент влизат водачът на листата Дани Каназирева, Младен Шишков и д-р Иван Червенков.

Каназирева е събрала 1526 гласа личен вот, но към тях се прибавят и гласовете на хората, които не са отбелязали преференция – 16203.

Четвъртият в листата на ГЕРБ-СДС ще я пренареди. Това е досегашният депутат от Раковски Младен Шишков, който е получил 2024 преференции. Шишков измества втория – д-р Иван Червенков -шеф на болницата в Асеновград , който пък слиза на трета позиция. Той е подкрепен от 1842 души и също ще бъде народен представител. Третият в листата – Йордан Кръстанов, представител на коалиционния партньор СДС, няма да бъде депутат след пренареждането. Розалин Петков, който е пети в листата, е събрал 1424 преференции, но не му достигат, за да мине на по-предни позиции.

ГЕРБ губи 1718 гласа спрямо вота през юли. Тогава за партията са гласували 27 343 души.

„Продължаваме Промяната“ са подкрепили 21 659 избиратели в областта или 22.61%. Политическата формация на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев изпраща в новото Народно събрание също трима народни представители. Това са: инж. Росен Костурков – мениджър и предприемач, културологът Гергана Данева и адвокат Стою Стоев. Най-много преференции има водачът – 1313.

Трета политическа сила е „БСП за България“, която получава 14 220 гласа или 14.84%. Социалистите ще имат отново два мандата, както и на вота през юли. В парламента влизат водачът на листата Веска Ненчева и вторият Манол Генов. И двамата са опитни парламентаристи. От данните до момента става ясно, че Манол Генов бие по преференции Веска Ненчева. Бившият шеф на ВиК има 2114 гласа личен вот, а учителката от Карлово -1274.

БСП губи 5431 гласа, тъй като на вота през лятото са я подкрепили 19651 избиратели.

Четвъртата позиция в областта е за „Има такъв народ“. За партията на Слави Трифонов са гласували 9 848 души или 10.28%, а това й отрежда само едно място в новия парламент. На изборите през юли ИТН вкара трима депутати от Пловдивска област, сега ще влезе само водачът Тошко Йорданов. Ако сценаристът и зам.-председател на ИТН реши да представлява избирателите си от Пловдив-град, където също е водач и има сигурен мандат, от областта на депутатската банка ще седне отново Танер Тюркоглу.

Драстичен отлив на избиратели отчита партията на Слави Трифонов. През юли за ИТН са гласували 26 991 жители в областта, а сега – 9848. Разликата е 17143 гласа.

На пето място е ДПС с 7 652 гласа или 7.99%. Движението изпраща също един депутат от областта. Това е водачът на листата Рамадан Аталай, който беше депутат и на предишните избори.

Движението за права и свободи също губи част от избирателите си. 8351 души са подкрепили партията на вота през юли, а сметките показват, че с 699 са по-малко гласовете на изборите на 14 ноември.

Следващата политическа сила с един народен представител от Пловдивска област е „Възраждане“. За партията с лидер Костадин Костадинов са гласували 4 768 души или 4.98%. Така на депутатската банка ще седне водачът на листата Ангел Георгиев, който е юрист и областен координатор на партията.

На изборите през юли „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ имаха по едни мандат от областта, сега го губят./ПловдивПрес

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче