Секции

29 November 2021 07:16

Ето и мотивите на съда за отказа да предаде Тошко Тодоров на гръцките власти

Пловдивският окръжен съд отказа да предаде българския гражданин Тошко Тодоров на компетентните органи на съдебните власти на Република Гърция въз основа на Европейска заповед за арест. Заповедта е издадена от следовател в Районен съд – Драма, одобрена от председателя на Апелативен съд в Траки, Република Гърция, с цел провеждане на наказателно преследване за престъпление – оказване на помощ при незаконно влизане и пребиваване на територията на Република Гърция, наказуемо според гръцкия Наказателен кодекс с лишаване от свобода до 8 години.

Съдът констатира, че част от действията, предмет на разследването, започнато на територията на Република Гърция, са извършени в България. С оглед задължението си по чл.40 ал.1 т. 5 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, като изпълняващ Европейската заповед за арест /ЕЗА/ орган, съдът прие, че обективно, пълно и ефективно разследване на конкретното престъпление, описано в ЕЗА, предвид трансграничната му специфика, може успешно да се проведе и от българските съдебни власти.

На това основание съдът отказа българския гражданин Тошко Тодоров да бъде предаден на гръцките власти.

С оглед на така постановеното решение Пловдивският окръжен съд отмени взетата спрямо Тошко Тодоров мярка за неотклонение домашен арест.

Решението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в 5-дневен срок, съобщават още от Пресслужбата на Съдебната палата.

Днес Ви питаме:

Правите ли домашни консерви за есента и зимата?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче