Секции

17 May 2024 09:37

ЕМА поднови призивите за ваксинация и за поставяне на бустерни дози

С драматичното увеличаване на новите случаи на COVID-19 в цяла Европа и особено в Австрия и Нидерландия Европейската агенция по лекарствата призова неваксинираните да се замислят и пристъпят към имунизация. Този апел се аргументира, че 90 и повече процента от постъпилите в интензивни отделения в болниците са неваксинирани.

Марко Кавалери – „Биологични здравни заплахи и ваксинационни стратегии“ в ЕМА: С наближаването на зимния сезон виждаме, че инфекциите от COVID-19 и хоспитализациите се увеличават в почти всички държави членки. И мнозинството пациенти в интензивните отделения са неваксинирани. Затова искаме да подчертаем още веднъж нуждата от ваксинация за всички, отговарящи на условията за това, както и за получаване на бустерни дози. Жизненоважно е да продължим темпото на ваксинация особено в тези държави членки с неприемливо ниски нива.

Агенцията вече разполага с повече научни данни и анализи, че бустерните дози възстановяват имунитета срещу заразяването и болестта във време на доминация на Делта варианта. Подчертава се, че държавите членки имат право сами да определят кои възрастови групи от населението имат приоритет при поставяне на подсилваща доза, но е добре това да става най-малко 6 месеца след втората доза. Марко Каварели допълни, че ЕАЛ работи по оценката на ваксините на „Модерна“ и „Пфайзер“ за спешно прилагане при деца – първата компания иска разрешение за подрастващите между 6 и 11 години, докато при втората се проучват ефектите от ваксинацията във възрастовата група 5-11 години. По-късно този месец се чака препоръката на комисията по хуманна медицина за употребата на тези ваксини при децата, и агенцията има готовност да вземе окончателно решение.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче