Секции

19 April 2024 18:57

Читалището в Климент спечели финансиране по два проекта

НЧ“Васил Левски-1928г.“ в село Климент спечели финансиране на обща стойност 19 000 лева за два свои проекта по програми на Министерство на културата. Новината съобщи във фейсбук профила си кметът Мамо Манов.

Първият проект с наименование „Колелото на годината“ има за цел последователно да представи годишния цикъл на празниците и да отрази непрекъснатостта на народните традиции в живота на хората в празничен спектакъл. Основна цел е създаване на нов, устойчив и разпознаваем артистичен продукт на любителското изкуство, който да бъде разпространен както в България, така и в чужбина. Проектът се ангажира да подкрепи творческото развитие на местните самодейци, които наброяват над 100 човека от всички възрастови групи, запознавайки ги по-отблизо с танцови практики по създаването на един съвременен продукт. Със създаването на спектакъла местното читалище ще обогати своя репертоар и ще има готовност да представя традиционната българска култура на национални и международни празници и фестивали. Читалището ще закупи нови костюми за танцьорите. Спектакълът „Колелото на годината“ ще бъде представен пред жителите и гостите на Климент на 21 септември 2022г. в навечерието на Деня на независимостта на България и Празника на селото.

По втория проект „На театър в Долината на розите“ климентци ще се радват на нова арт инсталация в автобусната спирка на селото. По иновативен начин дървени пейки ще „разказват“ за историята, бита, традициите, културата и празниците на Климент. Новата придобивка ще служи за туристически гид и информационен център за гостите и жителите селото.

/Снимка: Мано Манов/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Стойността на образованието се измерва не по броя на прочетените книги, а по употребата им.


Плутарх