Секции

20 April 2024 13:11

Борислав Сарафов: Очевидци няма. Туби с гориво няма. Пътниците са загинали от задушаване

Циркулира абсолютна спекулативна информация в медиите за катастрофата с автобуса. Показват се очевидци, а такива няма нито един. Разпитани са двама от пътуващите в автобуса, които са били будни в момента на катастрофата. Техните показания са изключително обективни. Аутопсиите показват, че всички са загинали от задушаване, те са вдишали сажди, което означава, че са били живи и са загинали следствие на пожара, не е имало взрив, имало е само интензивно горене.

Това каза зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов на брифинг във връзка с тежкия пътен инцидент на автомагистрала „Струма“, предаде репортер на БГНЕС.

Още утре изследовател и прокурор ще заминат за Скопие. Там нашите колеги директно ще предоставят молбата ни за правна помощ и ще получат изготвените от македонската страна ДНК профили. Единствено по този начин можем да идентифицираме имената на жертвите, след това може да освободим телата и да ги върнем на близките, заяви Сарафов.

Версията за превозване на туби с гориво е категорично отхвърлена. Няма туби с бензин, няма находки с други запалителни материали, съобщи още той.

Версията за терористичен акт е професионално изследвана от нас. Категорично я отхвърляме, не става въпрос за терористичен акт, каза още Сарафов, уточнявайки, че работата на разследващите предполага и тази версия да бъде изследвана.

Продължават разпити, продължават огледи. Автобусът ще бъде огледан от автоинспектори, уточни зам.-главният прокурор.

Той съобщи, че за момента водеща и основна версия се очертава тази за човешка грешка.

Относно версията за лоша пътна маркировка, лоша сигнализация, лоша организация на пътното движение, Сарафов съобщи, че към момента организацията на движение в посочения участък е зле организирана.

Мантинелата, в която се е нанизал автобусът е опасна и тя е способствала за настъпване на инцидента, заяви той.

По разпореждане на главния прокурор, още днес ВАП ще извърши проверка по реда на законност за сигнализацията и маркировката на магистралите и на основните пътища на територията на цялата страна. Към проверката ще бъдат привлечени наши, чужди експерти, както и представители на неправителствени организации, съобщи по време на брифинга говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Ако бъдат събрани данни за извършено престъпление, те ще бъдат изпратени към компетентните органи и ще бъдат привлечени съответните лица към наказателна отговорност. Материалите от проверката ще бъдат изпратени на Министерски съвет, съобщи Милева.

Тя разказа, че е разговаряла в „Пирогов” с оцелели. Един от тях ѝ казал, че са се спасили 8 души. Намериха се 44 трупа. В автобуса са пътували 52 души. Къде е осмото лице, попита Сийка Милева.

Не искаме да вкарваме объркване сред вас. Може да се касае и за недобър спомен от свидетеля, каза още говорителят на прокуратурата. Тя съобщи, че след разказа на свидетеля, следовател също е разпитал оцелелия, с който тя е разговаряла, той категорично е заявил, че са се спасили 8 лица.

От своя страна Борислав Сарафов уточни, че след като в автобуса са пътували 52 души, а са намерени 44 трупа и 7 са в болница, означава, че някой някъде се е прикачил в друг от общо четирите автобуса на туристическата фирма. Сарафов уточни, че това тепърва ще се установява. /БГНЕС

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Притеснявай се толкова, колкото да избегнеш неприятностите, но не чак толкова, че да си ги навлечеш.


Малка книжка с Мъдри отговори на въпроси от живота