Секции

28 March 2024 21:01

Радев свиква 47-ото НС на 3 декември

Президентът Румен Радев свиква на 3 декември, петък, от 9.00 часа, първото заседание на новоизбраното 47-о Народно събрание.

Третите парламентарни и втори предсрочни парламентарни избори се проведоха на 14 ноември. Победител стана „Продължаваме промяната“ на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, която взе 25.67% от гласовете и съответно ще има 67 мандата в новото НС.

Партията на Бойко Борисов ГЕРБ с коалиционния си партньор от СДС за втори път стана втора и ще има 59 депутати. За нея са гласували 22,74% от избирателите.

Трети са ДПС с 13% и 34 народни представители. БСП с изборен резултат от 10,1% вкарва 26 депутата.

Победителят на изборите през юли „Има такъв народ“ на Слави Трифонов останаха пети с 9,25%, което им осигурява 25 народни представителя.

На последните две места са „Демократична България“ и „Възраждане“ с 6,37% и 4,86%. Двете формации ще имат 16 и 13 депутати съответно.

Очаква се президентът Румен Радев, който беше преизбран на този пост на изборите на 21 ноември, в кратки срокове да възложи съставянето на правителство на спечелилата най-много гласове политическа сила – „Продължаваме промяната“.

Преговорите за съставяне на ново правителство започнаха тази седмица по инициатива на „Продължаваме промяната“, която бе домакин на серия от срещи по секторни политики – финанси, икономика, енергетика, национална сигурност, международни отношения, образование, здравеопазване и др.

Бяха съставени общо 18 работни групи. В тях освен домакините бяха поканени на преговори БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. /БГНЕС

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче