Секции

28 March 2024 12:56

ВМЗ: Призоваваме да не бъдем замесвани в политически спекулации, които не отговарят на истината

ВМЗ ЕАД призовава да не бъде въвличано в политически спекулации. В дружеството работят над 4 000 човека, заети в много специфичен сектор, в който всяка невярна информация може да се отрази на имиджа на страната ни и на резултатите на компанията.

Във връзка с направените днес внушения в публичното пространство, ВМЗ заявява, че никое от тях не отговаря на истината.

ВМЗ никога не е давало възможност на една определена компания да представлява цялата му продукция. Към момента дружеството работи активно с повече от 30 фирми. Факт е, че някои от тях са единствен партньор за определени чуждестранни пазари, но това е утвърдена практика в целия свят, който е валиден и за България през последните десетилетия. Затова и от години е предвидена законова възможност за дадени пазари да се определят компании, които имат изключителни права да представляват ВМЗ. Последното се налага от спецификата на отделните чуждестранни пазари и се случва само след много задълбочен анализ. Процедурите в много от държавите, за които ВМЗ реализира износ, изискват при обявяване на търг, един производител да не може да участва с повече от една оферта. Назад във времето се е случвало нелоялни фирми да дават оферти от името на ВМЗ, без да имат съответната оторизация, което води до отстраняване на всички, свързани с ВМЗ, участници. Последното се отразява негативно както на имиджа на дружеството, така и на икономическите му резултати. По тази причина се прави анализ на чуждестранните пазари, на които дружеството е работило години наред само с една компания и която е реално единствената, имаща опита и позициите да реализира продукция на него. Чрез даването на изключителни права на такива компании се гарантира, че нелоялни фирми няма да се явяват на търгове от името на ВМЗ.

Военно-промишленият сектор е изключително специфичен. Именно по тази причина и с цел приемственост, оперативното ръководство на ВМЗ е запазено, като са направени промени само в Съвета на директорите. В една изключително трудна година за целия сектор са запазени всички работници (на фона на масови съкращения в преобладаващата част от компаниите в сектора), а дружеството ще завърши 2021 година на печалба.

С новия бизнес модел, разработен от новия Съвет на директорите, разчетите са за увеличение в пъти на печалбата още през 2022 г., излизане на нови пазари и запазване позициите на съществуващите.

В тази връзка ВМЗ ЕАД отново призовава да не бъде замесвано в политически внушения, защото последните работят срещу интересите на страната.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче