Секции

17 May 2024 12:14

Осветиха коледната елха във Витлеем на тържествена церемония за старт на празниците

И тази година традицията във Витлеем бе спазена и коледната елха бе осветена на тържествена церемония. Дървото се намира пред църквата „Рождество Христово“ в древния град. Тази година на събитието се стекоха много повече хора, въпреки ковид ограниченията, но чужденците са малко.

Във Витлеем се проведе тържествената церемония, която даде старт на рождественските празници. Жителите на града запалиха гигантската коледна елха пред църквата „Рождество Христово“ в древния град, надявайки се, че нов вариант на коронавируса няма да развали още един празничен сезон в родното място на Исус. Голямото дърво беше осветено от стотици златисто-бели крушки, а на върха му грейна яркочервена звезда. Когато елхата светна, десетки фойерверки озариха нощното небе в червено, бяло и зелено. Кметът Антон Салман каза, че забраната за пътуване е попречила да присъстват няколко чуждестранни делегации.

Антон Салман, кмет на Витлеем: „Минимум 120 града по света гледат към Витлеем чрез социалните медии. Те могат да наблюдават нашия празник на запалване на коледното дърво. Много от тях не можаха да посетят Витлеем тази година, за да се присъединят към празненствата“.

Въпреки това публиката на площад „Мангер“ пред църквата беше много по-голяма от миналата година, когато ограниченията на коронавируса държаха дори местните зрители далеч.

Мария, турист от Финландия: „За първи път участвам в запалването на коледната елха. Много радостна, хубава вечер. Въздухът е пълен с надежда, с радост и много хубави очаквания. Честита Коледа на всички.“.

Витлеем беше почти затворен миналата Коледа, когато е традиционно най-силният туристически сезон. Този декември обаче израелските власти изолираха чуждестранните пътници за 14 дни, за да се опитат да предотвратят навлизането на варианта Omicron и се надяват, че забраната ще приключи по график, навреме за коледното пътуване. През последната си зима преди началото на пандемията Витлеем беше домакин на 3,5 милиона посетители.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче