Секции

18 May 2024 19:52

Британски съд реши, че Джулиан Асандж може да бъде екстрадиран в САЩ

Британски апелативен съд даде зелена светлина за екстрадицията в САЩ на Джулиан Асандж. В момента той се намира в строго охраняван затвор край Лондон. Решението отменя определение на по-долна инстанция, че Асандж не може да бъде екстрадиран в САЩ, тъй като има опасност за влошаване на здравето и психическото му състояние.

Основателят на сайта „Уикилийкс“ Джулиан Асандж се приближи още повече до екстрадиция от Великобритания в Съединените щати, след като американското правителство спечели най-новия етап от съдебната битка за връщането на прочутия обвиняем.

САЩ обжалваха решение на британски съд от януари, който постанови, че Асандж не може да бъде екстрадиран поради опасения за психическото му състояние. Апелативните съдии получиха уверения от американското правителство, че то ще сведе до минимум риска от самоубийство на австралиеца. Той е издирван в САЩ за публикуването на стотици хиляди класифицирани документи през 2010 и 2011 г.

Сега по-висшите съдии намериха решението на по-нисшата инстанция повлияно от риска Асандж да бъде затворен в затвор с максимално ниво на сигурност, ако бъде екстрадиран. Американските власти дадоха гаранции, че затворникът няма да бъде изправен пред най-строгите мерки за задържане, освен ако не извърши деяние в бъдеще, с което да заслужи налагането на такива. В заключението си председателят на съдебния състав лорд Бърнет заявява: „Рискът в нашата преценка се изключва от предложените уверения от американската страна“. Съдиите смятат, че по-долната инстанция е щяла да отсъди различно, ако е разполагала с тези уверения. Въпреки че не е съвсем ясно дали защитата на Асандж може да предприеме обжалване, той вероятно ще има това право. Срещу Асандж са повдигнати 18 обвинения, включително конспирация, застрашила живота на милиони хора.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче