Секции

25 April 2024 07:14

Кабинетът „Петков“: Кои са новите министри?

Общо 19 министри с 5 вицепремиери, това включва проектокабинетът „Петков“. В състава на четворната коалиция министрите са от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Някои от постовете се заемат от добре познати лица, а други министерства се предоставят на изцяло нови хора в политиката.

Кирил Петков-номиниран за министър-председател. Роден е в Пловдив на 17 април 1980г. Като предприемач, Петков развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност и неговата фирма притежава няколко патента по биотехнологии в САЩ. Завършил е финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, както и магистратура по Бизнес администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10% на неговия випуск. От 12 май 2021 до 16 септември 2021 г. е министър н икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев. От септември 2021 г. е един от лидерите на новосформирания политически проект „Продължаваме промяната“ и водач на Петков е семеен и има три дъщери.

Асен Василев – заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите Завършил е „Икономика“ в Харвардския университет. После специализира бизнес администрация и право в Стопанския и Юридическия факултет на Харвардския университет. Василев е съосновател и директор е на „Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност“. През 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. От 12 май до 16 септември 2021 г. е министър на финансите в служебното правителство на Стефан Янев.

Калина Константинова-вицепремиер по ефективното управление. Тя е икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството. Работила е в частния, публичния и нестопанския сектор. Беше заместник на Кирил Петков в икономическото министерство.

Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията – Юрист по образование със стаж и като следовател. Народен представител в 6 парламента и председател на БСП от 2016 г. Сега в оставка като такава.

Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие „Депутат от Реформаторския блок през 2014 г. – 2016 г. През лятото на 2021 г. е номиниран от ИТН за министър на транспорта.

Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите – Завършил е география в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е специализирал в направление Изменение на климата и управление на води. Участвал е в различни неправителствени организации, съучредител на „Зелено движение“. Депутат от „Демократична България“ в три парламента.

Акад. Николай Денков, министър на образованието –Завършил е Химическия факултет на Софийския университет, като след това развива академична дейност. Зам.-министър на образованието между август 2014 г. и април 2016 г. и служебен министър от януари до май 2017 г., както и в двата кабинета на Стефан Янев през 2021 г.

Проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването – Завършила е фармация в МУ-София и мениджмънт в ТУ-София. Преподава във Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в столицата. Била е изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата. Председател е на Българския фармацевтичен съюз.

Бойко Рашков, министър на вътрешните работи – Юрист по образование и преподавател по дисциплината „Наказателен процес“ в УНСС. Бил е директор на Националната следствена служба. Вътрешен министър в двата кабинета на Стефан Янев.

Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика – Завършил е Техническия университет в Габрово. Бил е общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора. Депутат от БСП в 6 парламента.

Иван Иванов, министър на земеделието – Завършил е история в Софийския университет и право във ВТУ, доктор е на историческите науки в Шуменския университет. Адвокат по професия и депутат от БСП.

Теодора Генчовска, министър на външните работи. Професионалната й кариера започва в Генералния щаб на Българската армия, била е началник на отдела на НАТО и ЕС в Министерството на отбраната.

Александър Николов, министър на енергетиката.Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал. Зам.-министър на енергетиката в първия кабинет на Стефан Янев и предложен за енергиен министър от „Има такъв народ“ през лятото на 2021 г.

Надежда Йорданова, министър на правосъдието – Тя е юрист в областта на административното и търговското право. Началник на политическия кабинет на Христо Иванов по времето, когато той е правосъден министър.

Стефан Янев, министър на отбраната – Военен от кариерата, бригаден генерал с гражданска специалност „Електронно-изчислителни машини“ и военна „Земна артилерия“. През 2017 г. е вицепремиер и военен министър в кабинета „Герджиков“, а от 12 май е министър-председател в две последователни служебни правителства.

Николай Събев, министър на транспорта – Работи в „Параходство Българско речно плаване“, след което влиза в частния бизнес с куриерска фирма.

Даниел Лорер, министър на растежа и иновациите. В продължение на 20 години развива международен бизнес, като се занимава с рискови инвестиции и стартиращи предприятия.

Божидар Божанов, министър на електронното управление – Софтуерен инженер по професия. Съветник по електронно управление към кабинета на вътрешния министър Румяна Бъчварова в кабинета „Борисов 2“.

Христо Проданов, министър на туризма – По професия е инженер и икономист. Участник в три парламента от групата на БСП.

Радостин Василев, министър на спорта. Има опит в гражданското, облигационното и трудово право. Депутат от „Има такъв народ“

Атанас Атанасов, министър на културата – Роден е 1990 г. в Хасково. Завършил е актьорско майсторство в колежа Уитман в САЩ. Той е републикански отборен тенис шампион по двойки на България заедно с Григор Димитров. През 2016 г. е възстановил читалището в първомайското село Татарево.

А мотото на кабинета ще бъде нулева толерантност към корупцията и пълна прозрачност на правителството.

Ако така представеният състав на правителството бъде одобрен от Народното събрание, президентът е на ход с издаването на указа за назначаването на редовния кабинет.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче