Секции

24 April 2024 23:35

Приют за бездомни хора се нуждае от хранителни продукти

Приютът за бездомни в Горна Оряховица се нуждае от подпомагане с хранителни продукти, за да осигури задълго на своите потребители питателна храна. Малко под 10 лева е дневния стандарт на домуващ, който включва хранене, поддръжка и консумативи на дома. С поскъпването на хранителните стоки, издръжката става все по-трудна. Социалната институция обаче е единствен дом за хора с нерадостни съдби.

Приютът за бездомни хора в Горна Оряховица се нуждае от хранителни продукти за предстоящите зимни месеци. Социалната услуга функционира по европейски проект, но дневната издръжка от 9,80 лева на човек е вече недостатъчна да покрие хранодена и разходите за ток и консумативи. С резкия скок на хранителните стоки, менюто на потребителите става все по-непълноценно.

Силвия Райкова, управител: За коледно- новогодишните празници екипът на социална услуга „приют“ се е постарал да не липсва нищо на празничната трапеза, но като социална услуга, ние имаме необходимост от по-дълготрайни хранителни продукти, като пакетираните, олиото, което цената му е много висока, лютеница, пастет. Ние сме отворени да се обогати менюто, да почувстват домашната обстановка!

Почти всички домуващи тук са понесли житейски несгоди и неочаквани удари от съдбата. Като Стефанка Христова от горнооряховското село Върбица. На 22 ноември пожар изпепелява до основи малката й къщичка, докато била до града, за да си купи лекарства.

Стефанка Христова, с. Върбица: Комшиите ми казаха, че в 9,30 е пламнал пожар в дома. В един без 15 комшиите ме посрещат и казват : къща нямаш! Нямах нито стая, нито топлина, нито нищо, всичко до дол, е изгоряло! Аз останах с дрехите, с които съм тръгнала- както с анцуга, с палтенцето..с жилетка и пола, а тук ми дадоха елече, блузка, анцузи..

Баба Стефанка ще посрещне празниците в приюта с още 13 потребители и екипа. За Коледа от социалната институция им подготвят празнична трапеза и подаръци.

Стефанка Христова, потребител: Благодаря на тези хора, че аз дето има една дума, продължавам да живея! Много съм доволна, благодаря много на тези хора, които ме приеха за подслон, защото нито зимата, нито лятото имам къде да нощувам! Засега са много добри, уважителна са!

Желаещите да подпомогнат хората, останали без дом, да почувстват топлина и повече радост на най- светлите празници, може да дарят на място или да изпратят по куриер храни и подаръци.

Контакти за връзка: мобилен телефон 0888 39 80 31, Силвия Райкова, управител; Горна Оряховица, ул. „Юрий Гагарин“ 24А

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче