Секции

18 May 2024 16:25

В Англия – задължително носене на маски на закрито и зелен сертификат

Великобритания извади държавите от „червения си списък“ за пътувания поради местното разпространение на Омикрон варианта на коронавируса. Тъй като тази мутация е по-трансмисивна от досегашните забраната за влизане в страната на пътници от последните 11 страни в „червения списък“ вече не е ефективна, каза здравният министър Саджид Джавид.

В Англия влязоха в сила нови противоепидемични мерки, предложени от премиера Борис Джонсън. Това стана факт, след като депутатите от Камарата на общините одобриха законопроекта с 243 гласа „за“. Гласуването обаче се оказа най-големият бунт срещу Джонсън в редиците на собствената му Консервативна партия, тъй като 98 депутати гласуваха „против“ мерките. Лейбъристите обаче ги подкрепиха. Така гражданите на Англия вече задължително трябва да носят маски в почти затворени публични места. Зеленият сертификат също става задължителон изискване за посещение на нощни клубове и масови събития. Документът ще доказва пълен ваксинационен курс и преболедуване на COVID. Премахването на самоизолирането в полза на дневни латерални тестове за напълно ваксинираните, влезли в контакт със заразени, включително с Омикрон, бе прието единодушно без гласуване.

Междувременно правителството реши да извади всички 11 страни от своя „червен списък“ за пътувания по време на пандемията, защото вече има вътрешно разпространение на варианта Омикрон. Това съобщи здравният министър Саджид Джавид. За пристигащите от 11-те държави, повечето от южната част на Африка, остава в сила общото изискване към всички пристигащи да представят отрицателен PCR тест, направен до 48 часа преди пътуването, или да се подложат на бърз тест.

Франция, от своя страна, обмисля затягане на контрола за пътници, пристигащи от Великобритания, заради бързото разпространение там на Омикрон варианта. Правителството обсъжда нова рамка за пътуванията, каза говорителят Габриел Атал, добавяйки, че сега изискването за влизане в страната е представяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-късно от 48 часа преди това.

В понеделник във Великобритания бе обявен първи смъртен случай от новата мутация на вируса.

Франция е потвърдила досега 133 случая на Омикрон, който бе засечен първо в Южна Африка, Ботсвана и Хонконг.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче