Секции

18 May 2024 23:41

Лидерите на Албания, Сърбия и Северна Македония проведоха среща на инициативата „Отворени Балкани“

Споразумения за сътрудничество в социалната и селскостопанската област подписаха държавите от инициативата „Отворени Балкани“. Лидерите на Албания, Сърбия и Северна Македония проведоха среща в Тирана. Това е последна среща в този формат за Зоран Заев, който обяви, че ще се оттегли от премиерския пост в Северна Македония, когато бъде избран неговият наследник Димитър Ковачевски.

Лидерите на три държави от Западните Балкани – Албания, Сърбия и Северна Македония – проведоха поредна среща на инициативата „Отворени Балкани“ за задълбочаване на политическите и икономическите връзки. Премиерът на Албания Еди Рама бе домакин на Александър Вучич и Зоран Заев в Тирана. По време на разговорите бяха подписани споразумения за сътрудничество на пазара на труда, електронната идентификация, аграрно-ветеринарната област и вдигането на не-тарифните бариери за бизнеса, от което „ще се облагодетелстват много скоро десетки хиляди хора“, по думите на Рама.

Зоран Заев – премиер на Р Северна Македония: “ Когато ЕС не успява, ние сме задължени да откриваме инициативи за европеизация на региона и за подобряване на живота на нашите граждани“.

„Отворени Балкани“ е част от Берлинския процес, иницииран от Германия и Франция за популяризиране на регионалното развитие. Трите западнобалкански страни са на различни етапи от пътя за присъединяване към ЕС. Докато Сърбия вече е стартирала пълноправни преговори за членство, Албания и Северна Македония още не са започнали този процес заради ветото на България, която настоява за разрешаване на двустранните спорове за историята и националната идентичност, преди да оттегли възраженията си към Скорие. Тъй като придвижването на Албания и Северна Македония е пакетно, а даването на дата за начало на преговорите изисква единодушно одобрение от всички 27 страни членки на ЕС, Албания също не може да се придвижи напред.Следващата среща на върха на „Отворени Балкани“ ще бъде в Скопие в края на февруари.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче