Секции

20 May 2022 17:08

Честваме Рождество Христово

Днес Християнският свят чества един от най-големите си празници – Рождество Христово. Днес свършват постите, а по домовете по стар български обичай обикалят коледари.

Вече повече от две хилядолетия светът празнува раждането на Божия син, който идва на Земята, за да спаси човешките души чрез своята саможертва. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В този миг на небето се появява необикновена светлина – Витлеемската звезда, която показва на тримата влъхви пътя към яслите с Божия син. Ангел възвестява, че на земята е дошъл Спасителят и предупреждава Йосиф да бяга със семейството към Египет, за да спаси малкия Иисус.

Празникът е познат като Коледа, като името идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене. Именно на 25 декември римляните прославяли слънцето и победата му над тъмнината.

У нас народната традиция за празника е свързана с обичая коледуване, в който участват неженени младежи. Те обикалят по къщите и орисват стопаните за здраве, берекет и плодородие по случай днешния празник. Всички задължително ходят на църква. На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат./Тв Европа; снимка: интернет/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче