Секции

29 May 2022 02:45

Цветя за Левски положиха в местността Пази мост край Ловеч и на Къкринското ханче

Цветя бяха положени на 27 декември 2021 г. в историческата местност Пази мост край Ловеч и пред паметника на Апостола в двора на Къкринското ханче. Това са паметни места, свързани с последния път на Васил Левски към безсмъртието, извървян преди 149 години.

В поклонението взеха участие кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, заместник-кметовете Венцислав Христов и Даниел Колев, кметският наместник на с. Къкрина Иваничка Станчева, представители на Регионален исторически музей – Ловеч и граждани, съобщиха от управата на областния град.

В местността Пази мост на 26 декември 1872 година става съдбовната среща на Васил Левски и Никола Цвятков с две турски заптиета, откъдето започва акцията по залавянето на Апостола на свободата. През последните години Община Ловеч полага специални усилия да популяризира историческото място Пази мост, което се намира вляво по Стария път за Севлиево.

Историкът от Регионалния исторически музей Теодор Тончев направи кратък обзор на известните факти за историческото събитие на Пази мост. Той подчерта, че постоянно се откриват нови документи, включително в турските архиви, които правят нашите представи по-пълни и обективни. Пред Къкринското ханче говори пък екскурзоводът Петър Костов от РИМ, който припомни как е станало залавянето на Васил Левски сутринта на 27 декември 1872 г.

Кметът Корнелия Маринова благодари на всички присъстващи граждани, които в този декемврийски ден зачетоха делото и паметта на Апостола.

Поднесените цветя на почит и благодарност бяха от Община Ловеч, от представители на НД "Традиция", РК "Васил Левски" – Ловеч, граждани и гости на селото.

/Източник информация и снимка: novini.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче