Секции

19 May 2024 01:00

До 18-ти януари Северна Македония ще има ново правителство с премиер Ковачевски

Димитър Ковачевски е избран да получи мандат за съставяне на правителство в Република Северна Македония. Това стана ясно след няколкочасово заседание на Централния съвет на Социалдемократическия съюз на Македония, чийто председател е той. Вероятно тези дни той ще получи мандата за съставяне на правителство.

Лидерът на СДСМ Димитър Ковачевски очаква новото правителство на Северна Македония да бъде сформирано най-късно до 18-ти януари. В близките дни се очаква президентът Стево Пендаровски да му връчи мандат за съставяне на новото македонско правителство. Управляващият в страната Социалдемократически съюз избра новото ръководство на партията. Ковачевски оповести имената на новите членове на Централния съвет и на Изпълнителния комитет на партията. Той съобщи, че е получил подкрепа от ръководството на СДСМ да бъде новият премиер на на Северна Македония. В новото правителство освен досегашните партии влиза още една албанска формация, тази на Африм Гаши „Алтернатива“. „Пред новото правителство има няколко предизвикателства – справяне с енергийната и икономическата криза, справяне с последствията от пандемията, както и продължаване на евроинтеграцията и преговорите със съседна България. Вярвам, че ние можем да се справим с всички тези предизвикателства с това стабилно правителство, което има мандат до 2024 година“, каза Ковачески след заседанието на ръководството на партията. До избора на Ковачевски за председател на СДСМ и бъдещ премиер се стигна след оставката на Зоран Заев след катастрофалната загуба на местните избори на 31-ви октомври. На 12-ти декември той бе избран за лидер на партията. Миналата седмица Заев депозира оставката си и като премиер пред парламента в Скопие. Димитър Ковачевски бе зам. финансов министър в досегашния кабинета. Според публикации в местните медии Зоран Заев възнамерява да се върне в родния си град Струмица и да се включи в семейния бизнес. Той ръководеше СДСМ от 2013 година, а от началото на юни 2017г. бе премиер на Северна Македония.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Когато се влюбих в Око, разбрах: "Господи, това е различно от всичко, което ми се е случвало досега... То е повече от хит, повече от злато, повече от всичко.


Джон Ленън