Секции

18 May 2024 22:02

Йордански депутати се сбиха на заседание в парламента заради неравенството на половете

Невиждан ръкопашен бой избухна между депутати в йорданския парламент. Причина за това стана дебат за промени в конституцията, които разширяват правомощията на жените. Несъгласие предизвика и поправка, която разширява властта на краля, а напрежението се изля в масов бой.

Йордански депутати си спретнаха зрелищен бой на заседание на парламента. Повод за това стана разгорещен дебат за равенството между мъжете и жените във връзка с конституционна реформа.

До юмручен бой се стигна след крайни спорове за противоречиви изменения, според някои от тях, в конституцията на страната. Някои законодатели възразиха срещу това, което те виждат като по-нататъшно увеличаване на едноличните правомощия. Правителството иска да промени конституцията, като включи споменаване на „йорданките“ в глава втора, озаглавена „права и задължения на йорданците“, която говори и за равенството в правата на гражданите. Няколко депутати се обявиха срещу тази промяна като използваха обидни думи, „срам“ и „безчестие“.

Това изказване предизвика гнева на председателя на парламента Абделкарим ад Дагми, който поиска извинение.

Друг депутат поиска от председателя да закрие заседанието, но получи отказ. Така той на свой ред го обвини, че „нищо не разбира“. Тогава Ад Дагми поиска от него да напусне залата, което доведе до сбиване с участието на няколко депутати.

В крайна сметка заседанието беше отложено. Конституцията на Йордания, приета през 1952 г. при крал Талал, дядо на сегашния крал Абдула Втори, е била променяна 29 пъти. Той управлява страната от 1999. Йордания е конституционна монархия, но нейният наследствен владетел има всеобхватни правомощия. Промените в конституцията, предложени от кралска комисия тази година, ще дадат на депутатите правомощието да избират министър-председател. Но критиците смятат, че други поправки ще увеличат още повече правомощията на краля.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче