Секции

18 May 2024 21:57

Израел одобри официално четвърта доза ваксина срещу коронавируса

Израел одобри официално поставянето на четвърта доза ваксина в опит да защити населението от по-агресивния вариант на ковид – Омикрон. Така страната става една от първите в света, предприели тази стъпка. В Израел вече се използва и хапчето на Пфайзер за лечение на заболели от коронавирус.

Израел става една от първите страни в света, които ифициално одобриха четвърта доза ваксина. Министерството на здравеопазването разреши четвърта инжекция с ваксина за хора с отслабена имунна система, за да се противодейства на нарастващите случаи на Covid, предизвикани от силно заразния вариант Oмикрон. Одобрението дойде в момент, в който в Израел пристигна друго оръжие за борба с коронавируса – първата пратка хапчета срещу ковид на Pfizer.

Нахман Аш, здравен инспектор : „Днес одобрих поставянето на четвъртата ваксина за хора с отслабен имунитет. Направих това в светлината на проучванията, които показват ползата от ваксината, включително четвърта доза за населението, и в светлината на опасенията, че те са по-уязвими при тази вълна от Омикрон“.

В последния ден от годината здравните власти съобщиха за повече от 4000 нови случая за ден, което е висок брой, невиждан от септември. Министърът на здравеопазването Ницан Хоровиц заяви, че Израел се намира в „пета вълна“, като повечето случаи вероятно са свързани с варианта Омикрон. По-рано с полет от Белгия кацна пратка хапчета срещу ковид на Pfizer, които министър-председателят Нафтали Бенет приветства като важно допълнение към арсенала във войната срещу пандемията. Благодарение на нашите бързи действия лекарствата пристигнаха бързо в Израел и ще ни помогнат да преминем пика на предстоящата вълна на Омикрон“, заяви Бенет. Миналата седмица Американската агенция по храните и лекарствата разреши хапчето Paxlovid на Pfizer за хора с висок риск на възраст над 12 години. При проведените клинични изпитвания е доказано, че лечението намалява хоспитализациите и смъртните случаи от болестта Covid с 88% сред рисковите хора. Пероралното лечение с таблетките блокира способността на вируса да се възпроизвежда и би трябвало да издържа на новите варианти, казват експертите.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче